Dostupni linkovi

Ratari nastavili blokadu puteva u Srbiji


Ratari u protestu kod Batočine, 14. avgust 2022.
Ratari u protestu kod Batočine, 14. avgust 2022.


Poljoprivrednici nezadovoljni cenom suncokreta nastavili su 14. avgusta proteste širom Srbije.

Paori iz Vojvodine šesti dan za redom protestuju u Novom Sadu, traktorima blokirajući pojedine delove grada, dok su poljoprivrednici iz Šumadije i Pomoravlja zaustavili saobraćaj na putu Kragujevac-Batočina u centralnoj Srbiji.

Ratari iz pančevačkih sela nadomak Beograda blokirali su putne pravce ka glavnom gradu Srbije, kao i magistralni put ka Rumuniji na raskrsnici kod skretanja za Vršac.

Ključni zahtev poljoprivrednika u protestu državi je da minimalna otkupna cena suncokreta bude 700 evra po toni.

U blokadi magistrale koja vodi na glavni autoput u državi, ka Koridoru 10 od severa ka jugu zemlje, je više od 70 traktora iz Batočine, Lapova, Rače, Smederevske Palanke i Jagodine.

Ratari u protestu najavili su da će im se u večernjim satima pridružiti i zemljoradnici iz sela u okolini Kragujevca sa još 50 radnih mašina.

U međuvremenu, Vlada Srbije saopštila je da će premijerka Ana Brnabić 15. avgusta u Beogradu sa predstavnicima poljoprivrednika razgovarati o njihovim zahtevima.

„Očekujemo da će rezultat razgovora biti rešenje aktuelne situacije, prihvatljivo za poljoprivrednike, državu i trgovinski sektor“, saopšteno je iz Vlade.

Najavljeno je da će na tom susretu biti i proizvođači ulja, predstavnici trgovinskih lanaca, Privredne komore Srbije, Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva finansija.

Milan Milošević iz Rače, jedan od organizatora protesta poljoprivrednika, rekao je Radiju Slobodna Evropa (RSE) da su vlastima zahtevi već preneti.

„Ukoliko ih Vlada ne prihvati, za nekoliko sati eto nas u Beogradu na protestu“, rekao je Milošević.

Poljoprivrednici u protestu traže i da se ukinu akcize na gorivo za zemljoradnike na količinu do 100 litara po hektaru i da se ograniče marže na suncokretovo ulje.

Vlada je za sada ispunila njihov zahtev da se ukine zabrana izvoza jestivog ulja, kao i da ih policija ne tereti zbog prethodnih protesta i blokada saobraćaja.

Poljoprivredna udruženja navela su da je u Srbiji pod suncokretom 350.000 hektara i da se očekuje da će, i pored velike suše, ovogodišnji rod biti između 700.000 i 800.000 tona.

XS
SM
MD
LG