Dostupni linkovi

Premijerka Brnabić poručila EU da je Srbija za mir i stabilnost


Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije: fotoarhiv


Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je Srbija jasno opredeljena za mir i stabilnost, reagujući na saopštenje Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) u vezi sa verbalnim tenzijama zvaničnika Srbije i Kosova.

“Osim te beskorisne pisane izjave, Evropska unija nikako drugačije nije reagovala na provokacije premijera Kosova Aljbina Kurtija na oružani konflikt sa Srbima”, napisala je 14. avgusta premijerka Brnabić na Tviteru.

Prethodno je EEAS saopštila da izražava veliku zabrinutost zbog porasta zapaljive retorike zvaničnika Kosova i Srbije, posebno zbog izjava o ratu i sukobima na Zapadnom Balkanu.

“Visoki zvaničnici dve strane biće smatrani odgovornim za svaku eskalaciju koja dovede do povećanih tenzija i potencijalno nasilja u region”, navodi se u saopštenju EEAS.

U toj reakciji evropska administracija naglasila je i da će se sva otvorena pitanja rešavati kroz dijalog dve strane u Briselu.

“Gledajući ovu izjavu EEAS, neko bi pomislio da je danas 1. april. Mora biti da je u pitanju neka vrlo neslana šala. Punih 175 dana Kurti provocira oružani konflikt sa Srbima”, dodala je, između ostalogm predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić u komentaru na saopštenje iz EU.

Reakcija iz EU došla je nakon što su premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin) i predsednik Srbije Aleksandar Vučić jedan drugog optuživali za moguće nasilje na Kosovu.

Vučić je 11. avgusta naveo da ima saznanja o planovima na severu Kosova, te da kosovske vlasti "pripremaju likvidacije naših ljudi na severu".

Kurti je dan kasnije rekao da se Kosovo zalaže za mir i stabilnost. Izjave o mogućoj likvidaciji na Kosovu Kurti je okarakterisao kao "misli i maštu" srpskih zvaničnika.

Ana Brnabić ocenilka je da EU snosi krivicu za današnje stanje.

“Da je uradila svoj deo posla, osigurala primenu Briselskog sporazuma i garantovala osnovna ljudska prava Srbima na Kosovu, stvari bi danas izgledale mnogo drugačije", navela je Brnabić na Tviteru.

Briselski sporazum, potpisan 19. aprila 2013, je dokument kojim se uređuju odnosi Beograda i Prištine u cilju približavanja Srbije i Kosova Evropskoj uniji.

Ana Brnabić upozorila je EU da se bliži deset godina od potpisivanja sporazuma u Briselu.

“Čak i sama EU priznaje da ne mogu da nateraju Kurtija da uspostavi Zajednicu srpskih opština, okosnicu Briselskog sporazuma", zaključila je Brnabić.

Beograd pozvao EEAS na odlučne mere

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo saopštila je 14. avgusta da se ne dovodi u pitanje opredeljenje Beograda za dijalog i pozvao EEAS na odlučniji stav i kaznene mere.

“Ukoliko se situacija otrgne kontroli odgovornost će deliti oni koji su mogli da blagovremeno i preventivno deluju, a nisu”, navodi se, između ostalog, u saopštenju Kancelarije.

Lideri Beograda i Prištine, Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti, pojačali su retoriku uoči njihovog sastanka u Briselu 18. avgusta, prvog nakon više od godinu dana, u okviru Dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije uz posredovanje EU.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin odbacio je 14. avgusta ocene Evropske unije.

"Aleksandar Vučić nikada nije pomenuo rat kao sredstvo rešavanja problema sa Prištinom, ali zato Aljbin Kurti jeste. Otuda i čudi da EEAS traži da se - obe strane uzdrže", naveo je Vulin u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

On je ocenio da EEAS ima odgovornost da spreči verbalne pretnje ratom i ne dopusti njihovu eventualnu realizaciju.

Od potpisivanja sporazuma u Briselu, stavka iz tog dokumenta na kojoj Beograd insistira je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu. Kosovski ustavni sud u decembru 2015. godine procenio je da bi njeno uspostavljanje bilo protivustavno, te do danas ZSO nije formirana.

XS
SM
MD
LG