Dostupni linkovi

Odvojeni razgovori Vučića i Kurtija sa Stoltenbergom 17. avgusta u sjedištu NATO


Čelnik NATO Jens Stoltenberg će 17. avgusta imati odvojene sastanke sa predstavnicima vlasti u Beogradu i Prištini

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sastaće se 17. avgusta u Briselu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, saopšteno je 12. avgusta iz službe za odnose sa javnošću NATO.

Vučić i Kurti otputovaće u Brisel na odvojene razgovore sa Stltenbergom, nakon kojih će biti održane konferencije za novinare.

Sve o ulazno-izlaznim dokumentima Srbije i Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

Razgovori u sjedištu NATO biće održani samo dan prije početka nove runde dijaloga Kosova i Srbije, uz posredovanje Evropske unije (EU).

Sastanci predsjednika Srbije i kosovskog premijera sa čelnikom NATO dolaze gotovo tri sedmice od tenzija na sjeveru Kosova, koje su porasle nakon odluke Vlade u Prištini o preregistraciji i ličnim dokumentima.

Nedelja na Kosovu od blokada do odgode primene odluka o tablicama i dokumentima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

Naime, odluka o izdavanju ulazno-izlaznog dokumenta prilikom ulaska državljana Srbije na teritoriju Kosova kao i o preregistraciji srpskih tablica sa oznakama gradova na Kosovu na RKS (Republika Kosovo) izazvala je oštro protivljenje Srba na sjeveru i zaoštravanje odnosa Prištine i Beograda.

Srbija već 11 godina primjenjuje identičnu odluku na građane Kosova koji ulaze u Srbiju.

Zbog odluke vlasti u Prištini, lokalni Srbi su 31. jula i 1. avgusta blokirali granične prelaze Jarinje i Brnjak, koji povezuju Kosovo i Srbiju.

NATO je 31. jula saopštio da je njegova misija na Kosovu, KFOR, spremna da interveniše ako stabilnost u zemlji bude ugrožena.

Aljbin Kurti: Tenzije na severu Kosova planirane u Raškoj i Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:07 0:00

Kako je saopštio premijer Kosova Aljbin Kurti, Vlada Kosova je u koordinaciji sa međunarodnmim partnerima, “zbog velike kampanje dezinformisanja koju vodi Beograd” odgodila početak primjene odluke o preregistraciji i ličnim dokumentima za 1. septembar.

XS
SM
MD
LG