Dostupni linkovi

Skandal s prisluškivanjem opozicionog lidera trese Grčku


Lider grčkog opozicionog Pasoka Nikos Andrulakis daje izjavu medijima posle podnošenja žalbe Vrhovnom sudu u Atini zbog prisuškivanja njegovog telefona, 26. jul 2022.
Lider grčkog opozicionog Pasoka Nikos Andrulakis daje izjavu medijima posle podnošenja žalbe Vrhovnom sudu u Atini zbog prisuškivanja njegovog telefona, 26. jul 2022.

Grčku je duboko potresao skandal s prisluškivanjem telefona lidera opozicionog Pasoka. Slučaj prati i Evropska unija pošto je prisluškivani političar poslanik Evropskog parlamenta.

Zbog afere za koju opozicija tvrdi da je "grčki Votergejt" premijer Kirijakos Micotakis je pod sve većim pritiskom, pišu svetski mediji.

Grčki Votergejt

Micotakis je u ponedeljak, 8. avgusta, rekao da nije znao da je grčka obaveštajna služba pokušala da prisluškuje mobilni telefon opozicionog lidera i insistirao da to ne bi dozvolio da je imao informacije o tome, ukazuje Fajnenšl tajms (The Financial Times).

Lider Pasoka, treće po snazi partije u Grčkoj, Nikos Andrulakis otkrio je prošle nedelje da je njegov telefon prisluškivala Nacionalna obaveštajna služba (EYP).

Zbog skandala s prisluškivanjem ostavku su podneli šef EYP-a Panajotis Kontoleon i generalni sekretar kabineta premijera Grigoris Dimitriadis.

Micotakis je u televizijskom obraćanju rekao da prisluškivanje "nije bilo protivzakonito, već da je bila greška". On je rekao da će predložiti izmene u načinu rada obaveštajne službe, dodajući da je EYP potcenila političke posledice svog delovanja.

Grčki premijer Kirjakos Micotakis na NATO samitu u Madridu, 30. juni 2022.
Grčki premijer Kirjakos Micotakis na NATO samitu u Madridu, 30. juni 2022.

Andrulakis, koji je postao lider partije levog centra u decembru prošle godine, rekao je da je saznao da je krajem 2021. prisluškivan njegov mobilni pomoću softvera Predator kada je telefon predao službi za sajber bezbednost Evropskog parlamenta u kojem je takođe poslanik.

Softver Predator, kako navodi Fajnenšl tajms, predstavlja veoma sofisticirani sistem za nadzor s pristupom šifrovanim porukama na aplikacijama poput Vocapa (WhatsApp) i može da aktivira kameru i mikrofon telefona.

Bivši premijer i lider levičarske opozicione partije Siriza Aleksis Cipras rekao je da je prisluškivanje telefona grčki Votergejt koji predstavlja uvredu za demokratiju i pozvao Micotakisa da otkrije koji su drugi političari i novinari prisluškivani.

'Mračne prakse'

Andrulakis je 26. jula podneo tužbu na Vrhovnom sudu Grčke zbog pokušaja da se njegov mobilni telefon prisluškuje Predatorom, ukazuje Asošiejtid pres (Associated Press).

"Da nije bilo zvaničnog izveštaja specijalne službe Evropskog parlamenta, ne bismo ništa saznali o ovim mračnim praksama", rekao je 8. avgusta Andrulakis.

Kao šef treće najveće po veličini stranke u Grčkoj, Andrulakis će verovatno biti tas na vagi posle sledećih izbora koji bi trebalo da se održe najkasnije do sredine 2023, ako nijedna stranka ne osvoji dovoljno mesta da sama formira vladu, što nije izgledno prema sadašnjim anketama.

Micotakis je rekao da je telefon Andrulakisa, koji je tada bio kandidat za lidera Pasoka, bio pod "legalnim nadzorom" tri meseca od septembra 20212, ali da je to "automatski" obustavljeno nekoliko dana pošto je izabran za šefa socijaldemokratske stranke.

Ipak, Micotakis nije izneo detalje zašto je uopšte opozicioni političar bio meta obaveštajne službe koja odgovara direktno kancelariji premijera, što je uvedeno posle dolaska na vlast Micotakisa 2019.

Poslanik Sirije Panos Skurletis rekao je da je predsednik SAD Ričard Nikson (Richard Nixon) podneo ostavku pre tačno 48 godina zbog sličnog skandala i da njegova stranka očekuje da Micotakis "barem danas uradi isto da se izvini i podnese ostavku".

Vlada je kasno uveče 8. avgusta prihvatila zahtev Sirize da se skrati letnja pauza parlamenta za devet dana kako bi se 22. avgusta raspravljalo o prisluškivanjima.

U aprilu je grčki ekonomski novinar Tanasis Kukakis rekao da ga je grupa za digitalna prava Sitizen leb (Citizen Lab) obavestila da je njegov telefon bio pod nadzorom softvera Predator od jula do septembra 2021. Komitet za zaštitu novinara pozvao je na "brzu i temeljnu istraga... da se utvrdi ko je organizovao taj nadzor".

Vlada je negirala da koristi Predator, a Micotakis u svom televizijskom obraćanju nije pomenuo slučaj novinara.

Optužbe za kupovinu vremena

Pritisak na grčkog premijera nastavlja da raste, uprkos njegovom obećanju da će srediti obaveštajnu službu, ističe Politiko (Politico).

Micotakis je u televizijskom obraćanju 8. avgusta obećao da će reformisati obaveštajnu službu zemlje posle špijunskog skandala, uključujući povećanje odgovornosti i parlamentarnog nadzora, kao i nastavak internih promena radi povećanja transparentnosti. On je rekao i da će parlamentarna komisija ispitati uslove pod kojima je vršen nadzor.

Andrulakis i ostali u opoziciji odbacili su Micotakisove navode kao pokušaj kontrole štete.

"Gospodine Micotakis, zahtevam da se razlog zašto me je nadzirala EYP, za šta imate smelosti da okarakterišete kao legitiman… bude odmah objavljen", naveo je Andrulakis u saopštenju.

On je dodao da neće prihvatiti nikakva zataškavanja, dodajući: "Premijer je danas pokušao da kupi vreme. Ali vreme sada radi protiv njega. Uskoro će se suočiti s istinom."

Najjača opoziciona stranka Siriza takođe je kritikovala premijera i pozvala ga da podnese ostavku.

Siriza je navela da je Micotakis "kriv" i da će upotrebiti "svaku laž, svako licemerje, bilo kakvo izvrtanje da bi se spasio".

"Nije imao hrabrosti da uradi očiglednu stvar u liberalnoj evropskoj demokratiji – da podnese ostavku", navela je Siriza.

Međunarodna dimenzija grčkog skandala

Skandal s prisluškivanjem je nesumnjivo udarac za grčkog premijera koji se suočava s najtežim vremenom od preuzimanja vlasti u julu 2019, ocenjuje Gardijan (The Guardian).

Osim što je prisluškivanje opozicionog lidere duboko potreslo političku scenu u zemlji, "grčki Votergejt", kako ukazuje britanski list, ima i međunarodnu dimenziju.

Kada je skandal izašao na videlo i ostavke podneli šef obaveštajne službe i bliski Micotakisov saradnik, zvaničnici u vladi desnog centra su rekli da su prisluškivanja naručile ukrajinske i jermenske obaveštajne službe. Kao razlog je navedena osetljiva uloga Andrulakisa u odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta koji se bavi Kinom.

Andrulakis je izrazio je užasnutost što je grčka vlada pribegla "mračnim praksama" kojima su poslednji put pribegli pukovnici koji su svrgli vlast 1967. posle čega je zemlja sedam godina bila pod vlašću vojske.

"Nastaviću da se borim tako da pravda, grčki parlament i evropske institucije iznesu svu istinu na videlo", napisao je na Tviteru (Twitter) lider Pasoka, dodajući da je prisluškivanje ponizilo Grčku na međunarodnom planu.

Izvori u Evropskom parlamentu, signalizirajući da je skandal daleko od kraja, rekli su da će se afera gotovo sigurno biti tema kada se poslanici vrate s letnje pauze, piše Gardijan uz ocenu da bi bilo nečuveno da neka članica EU prisluškuje evroposlanika.

Portparol grčke vlade Joanis Oikonomu insistirao je 8. avgusta da Atina nikada nije koristila "ozloglašeni malver" i da je "legalni" nadzor nad Andrulakisom sproveden "konvencionalnim sredstvima".

Kao dodatni dokaz da vlada nije iskrena, opozicioni političari ukazali su na žestoka poricanja i ukrajinskog i jermenskog ambasadora, pošto su diplomate žestoko reagovale na sugestije da su njihove zemlje tražile prisluškivanje.

Ukrajinski ambasador Sergij Šutenko rekao je da su takve tvrdnje "odsečene od realnosti", dok je jermenski ambasador Tigran Mkrtčian otišao još dalje, nazvavši optužbe "besramnom laži".

Traženje istrage

Grčka predsednica Katerina Sakelaropulu u utorak, 9. avgusta, pozvala je na istragu o prisluškivanju telefona opozicionog lidera, preneo je Rojters (Reuters).

Grčka predsednica Katerina Sakelaropulu, Atina, 22. januar 2020.
Grčka predsednica Katerina Sakelaropulu, Atina, 22. januar 2020.

Sakelaropulu je u saopštenju navela da je zaštita prava na privatnost "osnovni uslov demokratskog i liberalnog društva" i da poštovanje demokratije prevazilazi politiku.

"To zahteva hitno i potpuno razjašnjenje slučaja prisluškivanja", rekla je ona.

Slučaj, kako navodi Rojters, takođe prati Evropska komisija.

Kiparski poslanik u Evropskom parlamentu koji je potpredsednik odbora za istragu upotrebu softvera Pegasus i sličnog malvera predložio je slanje misije u Grčku da se ispitaju navodi o prisluškivanju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG