Dostupni linkovi

U Hrvatskoj uhapšena trojica krijumčara migranata iz Srbije


Pripadnik granične policije Hrvatske

U suradnji policije i Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK), specijaliziranog dijela Državnog odvjetništva, uhićena su tri srpska državljana koji se sumnjiče da su organizirali krijumčare migranata u Hrvatskoj, priopćeno je iz te institucije 26. srpnja.

USKOK je na temelju kaznene prijave Policijske uprave istarske donio rješenje o provođenju istrage protiv trojice državljana Republike Srbije u dobi od 60, 48 i 54 godine.

Osnovano se sumnja da su počinili kaznena djela zločinačkog udruženja te "protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma u sastavu zločinačkog udruženja".

Navodi se da je prvookrivljeni 60-godišnjak tijekom srpnja na području Rijeke u cilju stjecanja imovinske koristi, po dogovoru s nepoznatom osobom iz Srbije povezao u zajedničko djelovanje drugookrivljenog i trećeokrivljenog.

Cilj im je bio prijevoz većeg broja stranih državljana koji su na ilegalan način ušli u Hrvatsku do blizine slovenske granice, piše u priopćenju.

Dodaje se da je prvookrivljeni sukladno dogovoru 20. srpnja na autobusnom kolodvoru u Rijeci dočekao drugookrivljenog i trećeokrivljenog koji su došli iz Beograda, te im dao upute za najam osobnih automobila i kupnju SIM kartica hrvatskog operatera.

On je svojim suradnicima davao instrukcije oko broja ljudi koje treba preuzeti, i mjesta i vremena njihovog preuzimanja i iskrcavanja osoba.

Tako su drugookrivljeni i trećeokrivljeni do blizine državne granice s Republikom Slovenijom prevezli najmanje 40 migranata.

Prvookrivljeni je transfer naplaćivao 500 eura po osobi i tako stekao korist od najmanje 20.000 eura, navodi USKOK.

Protiv svih okrivljenih će USKOK predložiti određivanje istražnog zatvora sucu istrage Županijskog suda u Rijeci.

XS
SM
MD
LG