Dostupni linkovi

Na granici Mađarske i Srbije zaplenjeni uređaji za proizvodnju bitkoina


Zaplenjeni uređaji za proizvodnju kriptovalute bitkoin, granica Horgoš, jul 2022.

Pripadnici Uprave carina Srbije su u saradnji s policijom 21. jula na graničnom prelazu Horgoš, sprečili krijumčarenje devet uređaja za proizvodnju kriptovalute bitkoin i 500 uložaka za elektronske cigarete.

Kako je saopštila Uprava carina, "neobičan slučaj je otkriven na ulazu iz Mađarske u Srbiju, u traci za automobile koji nisu imali ništa da prijave carini".

Automobilom ''BMW M2'' nemačkih registarskih oznaka je upravljao strani državljanin koji se, prema sopstvenoj izjavi, iz Nemačke uputio ka Crnoj Gori, a carinicima na prelazu je potvrdio da nema ništa da prijavi.

"Međutim, tokom detaljne kontrole otkriveno je da se u prtljažniku nalazi osam uređaja ''S19 Antiminer Bitcoin Miner Machine'', dok je na zadnjem sedištu otkriven još jedan isti takav uređaj i kutija puna uložaka za elektronske cigarete", stoji u saopštenju.

Kako su obrazložili iz Carine, vrednost otkrivene neprijavljene robe procenjena je na gotovo četiri miliona dinara, a kako ta vrednost prelazi jednu trećinu vrednosti vozila, oduzet je i automobil vredan pet miliona dinara, čime se ukupna vrednost prekršaja popela na devet miliona.

Bitkoin predstavlja virtuelnu valutu koja nastaje procesom rudarenja "mining", za šta je neophodan specijalni računar koji može da rešava komplikovane jednačine i tako proizvodi virtuelni novac.

Bitkoin spada u virtuelne valute, koje se nazivaju i kriptovalute i u realnom svetu nemaju fizički oblik, kao što je slučaj s novčanicama ili kovanicama.

Bitkoin je najpoznatija kriptovaluta koja je od puštanja u opticaj 2008. godine do danas nekoliko puta imala eksplozivni rast vrednosti. Jednako tako beležio je i vrtoglav pad, pa je u januaru 2018. godine izgubio četvrtinu vrednosti za samo jedan dan.

Krajem 2020. godine, Narodna skupština Republike Srbije je usvojila Zakon o digitalnoj imovini i na taj način se Srbija pridružila grupi zemalja koje su započele uređivanje regulatornog okvira za virtuelne valute (kriptovalute) i digitalne tokene. Zakon je u primeni počev od 29. juna 2021. godine.

XS
SM
MD
LG