Dostupni linkovi

Selaković: Srbija poštuje suverenitet Ukrajine, ali ne uvodimo sankcije Rusiji


Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je 12. jula na sastanku sa predsedavajućim OEBS-a i ministrom spoljnih poslova Poljske Zbignjevom Rauom, da Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, bez uvođenja sankcija Rusiji.

"Srbija se rukovodi isključivo zaštitom svojih nacionalnih, državnih i političkih interesa", rekao je Selaković posle razgovora sa šefom poljske diplomatije.

Kako je prenela agencija Beta, dvojica političara razgovarali su i o Kosovu, a Selaković je nakon sastanka Rauu rekao da Srbija podržava rad misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Prištini i da je jedno od prioritetnih pitanja povratak interno raseljenih lica.

"Srbija posmatra OEBS kao jednu od najvažnijih bezbednosnih organizacija, zbog čega se zalažemo za jačanje kapaciteta OEBS-a i konstruktivan pristup svim pitanjima na agendi organizacije", rekao je.

Selaković je naveo da je Rauu preneo opredeljenje Srbije da jača odnose sa Poljskom, koji se zasnivaju na saradnji u mnogim oblastima i izneo predlog da dve zemlje naprave neku vrstu poslovnog foruma u neklasičnoj formi, koji bi pored ostalog identifikovao oblasti u kojima postoji velika potreba za saradnjom.

Ministar Selaković je zahvalio Rauu na podršci Poljske inicijativi Otvoreni Balkan, u okviru Višegradske grupe.

Rau je naveo da OEBS ceni napore Srbije da očuva bezbednost i ojača svoje demokratkse kapacitete, i dodao da je misija OEBS spremna da nastavi da u tome pruža podršku Srbiji.

On je naveo da se u Beogradu sastao i sa organizacijama civilnog društva. Dodao je da su one ključne za funkcionisanje demokratskih društava.

Rau je rekao da će Poljska nastaviti da čvrsto podržava evropski put Srbije i da će biti otvoren institut za poljsku kulturu u Srbiji.

Predsedavajući OEBS-a se u toku dana takođe sastao i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, situaciji u regionu i evropskim integracijama Srbije.

U razgovoru sa šefom poljske diplomatije predsednik Vučić je istakao da su odnosi dve zemlje tradicionalno prijateljski i na visokom nivou i naglasio da je neophodno intenziviranje ekonomske saradnje.

Predsednik Vučić je naglasio da Srbija veoma ceni odličnu saradnju sa OEBS-om, kao važnim formatom za dijalog o gorućim pitanjima u oblasti evropske bezbednosti, posebno u aktuelnim geo-političkim prilikama, te zahvalio na podršci koju Poljska pruža, kako Srbiji, tako i regionu Zapadnog Balkana na polju evrointegracija.

Dvojica sagovornika su razgovarali i o situaciji na Zapadnom Balkanu i naglasili neophodnost očuvanja mira i stabilnosti u regionu, što je predsednik Vučić svrstao među spoljnopolitičke prioritete Srbije.

Rau u Beogradu boravi u okviru turneje tokom koje će do 15. jula posetiti još i Sarajevo i Prištinu, saopšteno je iz OEBS-a.

XS
SM
MD
LG