Dostupni linkovi

Nova makrofinansijska pomoć Ukrajini od milijardu eura


Zastave Ukrajine i Evropske Unije u Briselu 01. mart 2022

Savjet Evropske unije odobrio je predlog Evropske komisije da Ukrajini dodijeli milijardu eura u prvoj tranši nove makrofinansijske pomoći.

„Savjet je odlučio da hitno pruži Ukrajini dodatnu makrofinansijsku pomoć u iznosu od milijardu eura“, saopštila je pres-služba Saveta EU, a prenosi Radio Svoboda.

Odluka je donijeta u utorak 12. Jula u Briselu u okviru sastanka Savjeta EU za ekonomiju i finansije.

U saopštenju za javnost se navodi da, zajedno sa 1,2 milijarde eura hitne makrofinansijske pomoći dodeljene ranije ove godine, ukupna makrofinansijska podrška EU Ukrajini od početka rata iznosi 2,2 milijarde eura.

„Očekuje se da će se u narednim mesecima još više povećati. Ova finansijska pomoć dopunjava drugu podršku EU Ukrajini u humanitarnoj, carinskoj i odbrambenoj sferi, kao i u sferi razvoja“, navodi se u poruci.

Komentarišući odluku, ministar finansija Češke, koja trenutno predsedava EU, Zbinek Stanjura je rekao da nastavak materijalne i finansijske pomoći Ukrajini "nije opcija, već naša dužnost”.

"To će Ukrajini dati neophodna sredstva za pokrivanje hitnih potreba i obezbjeđivanje rada kritične infrastrukture“, naveo je Stanjura. Ranije, 7. jula, ovaj predlog je podržao i Evropski parlament.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG