Dostupni linkovi

Ukrajinski ambasador pozvao Srbiju da se pridruži sankcijama Rusiji


Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač, predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić i predsednik Evroatlantskog saveta Dragan Šormaz, 1. jul 2022, Beograd.
Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač, predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić i predsednik Evroatlantskog saveta Dragan Šormaz, 1. jul 2022, Beograd.

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač pozvao je 1. jula Srbiju da se pridruži sankcijama Evropske unije (EU) Rusiji i "ne bude crna rupa" u sankcijama, kao i da pomogne Ukrajini u borbi.

"Branimo ne samo našu budućnost, nego i budućnost Evrope", poručio je Tolkač na konferenciji "Mesto Srbije u evroatlantskoj zajednici" u Beogradu., koju je organizovao nevladin Evroatlantski savet Srbije.

Tolkač je govoreći o agresoru na njegovu državu rekao kako je Rusija "ubila slobodu govora" i da je njegov narod u Srbiji razočaran ruskom državnom propagandom i glorifikovanjem predsednika Rusije Vladimira Putina.

On se zahvalio Srbiji što se pridružila rezoluciji Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) kojom se osuđuje ruska agresija na njegovu zemlju.

Srbija se u Ujedinjenim nacijama nekoliko puta pridružila osudi Rusije zbog agresije na Ukrajinu. Međutim, jedina je zemlja kandidat za članstvo u EU koja i dalje odbija da se pridruži zapadnim sankcijama protiv Rusije.

Dačić: Pozicija Beograda jasna od prvog dana

Odlazeći predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić, rekao je na konferenciji kako je pozicija Srbije u vezi sa ratom u Ukrajini potpuno čista i jasna od prvog dana.

"Ona je takva zato što je zasnovana na poštovanju i principu međunarodnog prava. Ako tražimo da taj princip bude poštovan u našem slučaju, onda ne možemo da ga gazimo u nekom drugom slučaju", rekao je Dačić.

Podsetio je da stav Srbije o teritorijalnom integritetu Ukrajine nije promenjen već osam godina otkako je počela kriza. Zvaničnici u Srbiji su u više navrata ponovili da Beograd poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 25. juna da je na samitu lidera EU i Zapadnog Balkana, 16 od 27 članica Unije direktno ili indirektno govorilo o neophodnosti pridruživanja Srbije sankcijama.

XS
SM
MD
LG