Dostupni linkovi

Bugarska vlada suočena s rušenjem u slučaju izglasavanja nepovjerenja


Prijedlog je dala opoziciona stranka GERB konzervativnog bivšeg premijera Bojka Borisova.
Prijedlog je dala opoziciona stranka GERB konzervativnog bivšeg premijera Bojka Borisova.

Premijer Bugarske Kiril Petkov i njegova šestomjesečna vlada su na ivici rušenja zbog mogućeg glasa nepoverenja u vezi neslaganja po pitanjima ekonomije i toga da li Sofija treba da povuče primjedbe zbog prijema Sjeverne Makedonije u Evropsku uniju (EU).

Ako koalicionoj vladi četiri stranke koju predvodi Petkov na glasanju 22. juna bude izglasano nepovjerenje, Bugarska bi mogla da ide na četvrte parlamentarne izbore od aprila prošle godine.

Prijedlog dolazi od opozicione stranka GERB konzervativnog bivšeg premijera Bojka Borisova.

Petkov, 42-godišnji diplomac sa univerziteta Harvard, obećao je da će se uhvatiti u koštac s korupcijom i zauzeo je neobično čvrst stav prema Rusiji uprkos tradicionalno prijateljskim odnosima Sofije s Moskvom.

Petkov je u februaru smijenio svog ministra odbrane jer je odbio da nazove rusku invaziju na Ukrajinu "ratom" i podržao sankcije EU protiv Moskve.

Vladajuća koalicija se može osloniti na podršku samo 109 od 240 zastupnika. Za usvajanje prijedloga potreban je 121 glas.

Očekuje se da će vladu podržati i šest zastupnika iz grupe ITN, koja je napustila vladu ranije ovog mjeseca. ITN je otišao nakon što je optužio Petkova da zanemaruje interese Bugarske potičući ukidanje veta na pregovore o pristupanju Sjeverne Makedonije EU pod pritiskom njenih saveznika u EU i NATO-u.

Njemački kancelar Olaf Scholz, koji je posjetio Bugarsku ranije tokom juna, pozvao je Sofiju da odustane od protivljenja težnjama Sjeverne Makedonije prema EU zbog niza nesuglasica po pitanju jezika i istorije.

Bugarska se takođe bori s visokom inflacijom, koja je prošlog mjeseca porasla na 24-godišnji maksimum kada je dostigla 15,6 posto.

Nove ankete vjerovatno će koristiti Borisovljevoj stranci GERB, kao i proruskim strankama poput nacionalističkog Preporoda, budući da ekonomski problemi i rat u Ukrajini polarizuju bugarsko društvo.

Izvor: Reuters, AFP

XS
SM
MD
LG