Dostupni linkovi

Predsednik Kine ponovo podržao Rusiju


Ruski predsednik Vladimir Putin sa predsednikom Kine Si Đinpingom tokom posete Pekingu 8. juna 2018. godine
Ruski predsednik Vladimir Putin sa predsednikom Kine Si Đinpingom tokom posete Pekingu 8. juna 2018. godine

Predsednik Kine Si Đinping ponovio je podršku svoje zemlje Rusiji po pitanju "suvereniteta i bezbednosti".

On je tokom telefonskog razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom rekao da "sve strane treba odgovorno da se zalažu za pravo rešenje ukrajinske krize", prenela je kineska državna agencija Sinhua.

Si je rekao Putinu i da je Kina spremna da sa Rusijom radi na međusobnoj podršci kada se radi o temama od zajedničkog interesa kao što su suverenitet i bezbednost.

Kina odbija da osudi invaziju Rusije na Ukrajinu, optužujući NATO i Zapad da su isprovocirale Moskvu da napadne tu zemlju.

Sjedinjene Američke Države izrazile su zabrinutost zbog usklađivanja Kine sa Rusijom, upozoravajući da će zemlje na strani Vladimira Putina zbog njegove invazije na Ukrajinu biti "na pogrešnoj strani istorije".

"Kina tvrdi da je neutralna, ali njeno ponašanje jasno pokazuje da i dalje ulaže u bliske veze sa Rusijom“, rekao je 15. juna portparol američkog Stejt departmenta, nakon što je Si Đinping uverio Putina da Peking podržava Rusiju po pitanju "suvereniteta i bezbednosti".

Nekoliko nedelja pre ruskog napada na Ukrajinu 24. februara, Putin i Si su se sastali u Pekingu gde su prisustvovali potpisivanju sporazuma između dve zemlje kojim se obavezuju da odnosi između strana "neće imati granica".

Na tom sastanku, dvojica lidera su se usprotivili pritisku SAD, izjavivši da se protive bilo kakvom proširenju NATO-a.

Si je 15. juna u telefenskom razgovoru Putinu rekao da je Kina "spremna da radi sa ruskom stranom na promovisanju stabilnog i dugoročnog razvoja bilateralne saradnje", prenela je Sinhua.

Dok nudi prećutnu podršku ruskoj invaziji na Ukrajinu, Kina je nastojala da izgleda neutralno i da izbegne moguće posledice usred međunarodnih sankcija.

Moskva i Peking sve više usklađuju svoju spoljnu politiku kako bi se suprotstavili liberalnim demokratskim snagama u Aziji, Evropi i šire, zalažući se za autoritarnu vladavinu sa čvrstim granicama.

XS
SM
MD
LG