Dostupni linkovi

Ukrajina odbacila ideju o deminiranju luke u Odesi zbog izvoza žitarica


Znak sa natpisom „Opasnost, mine“ na plaži u Odesi, Ukrajina, 5. aprila 2022.
Znak sa natpisom „Opasnost, mine“ na plaži u Odesi, Ukrajina, 5. aprila 2022.

Ukrajina je u sredu saopštila da neće deminirati područje crnomorske luke Odese kako bi omogućila izvoz žitarica, navodeći kao razlog pretnju ruskim napadima na grad.

„Onog trenutka kada oslobodimo pristup luci Odesa, ruska flota će biti tamo“, rekao je portparol regionalne administracije Sergij Bračuk u video izjavi na društvenim mrežama u sredu, 8. juna.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Dodao je da Rusija „sanja da padobranske trupe uđu u grad" i da moskovska vojska „želi da napadne” Odesu.

Turski i ruski ministri spoljnih poslova sastali su se u sredu u Ankari kako bi razgovarali o organizovanju bezbednosnog koridora za otpremu ukrajinskog žita zaglavljenog u lukama te ratom razorene zemlje zbog ruske blokade.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da je Moskva spremna da omogući bezbedan prolaz ukrajinskog žita.

Bračuk je rekao da svaki izvoz iz Odese mora da bude u pratnji "zemalja NATO-a".

Turska je ponudila svoje usluge za pratnju pomorskih konvoja iz ukrajinskih luka.

Ukrajina je pre rata bila četvrti najveći svetski izvoznik pšenice i snabdevala je polovinu svetske trgovine suncokretovim semenom i uljem.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je ove nedelje da bi se količina žitarica blokirana ratom mogla utrostručiti u roku od nekoliko meseci, prenosi agencija Frans pres (AFP).

XS
SM
MD
LG