Dostupni linkovi

Leva opcija i klimatsko pitanje pobednik australijskih izbora


Novi premijer Australije, laburista Anthony Albanese obećao je da će "okončati klimatske ratove" u zemlji i boriti se protiv globalnog zagrevanja, Sydney, 22. maj Australija
Novi premijer Australije, laburista Anthony Albanese obećao je da će "okončati klimatske ratove" u zemlji i boriti se protiv globalnog zagrevanja, Sydney, 22. maj Australija

Većina koju je Laburistička partija osvojila na izborima u Australiji, ali i uspon Zelenih i nezavisnih kandidata koji su isticali pitanja klime, upućuju na to da je pravi pobednik izbora želja glasača da se nešto uradi u borbi protiv klimatskih promena, mada ostaje da se vidi koliko daleko je nova vlada spremna da ide na tom planu, pišu svetski mediji.

'Veliki trenutak'

Novi premijer Australije Entoni Albaneze (Anthony Albanese) obećao je da će "okončati klimatske ratove" u zemlji i boriti se protiv globalnog zagrevanja, posle izborne pobede koja bi mogla omogućiti njegovoj Laburističkoj partiji da samostalno vlada, ukazuje Tajms (The Times).

Albaneze je pobedu nad liderom liberala i dosadašnjim premijerom Skotom Morisonom (Scott Morrison) na izborima u subotu, 21. maja, opisao kao "veliki trenutak" i obećao da će "promeniti zemlju… promeniti način na koji politika funkcioniše" posle skoro decenije vladavine konzervativaca.

Obećanje Albanezea da će se boriti protiv klimatskih promena dolazi posle, kako piše londonski list, godina rasta temperatura i leta s velikim požarima, poplavama, ali i sušama.

Mada je politika laburista po pitanju klimatskih promena ambicioznija od prethodne vlade, mnogi ekolozi tvrde da ne ide dovoljno daleko. Laburisti su obećali smanjenje emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte za 43 odsto do 2030. i ukupno nultu do 2050. godine — za razliku od liberala, koji su se tek nedavno obavezali na smanjenje na nultu emisiju.

Ipak, ističe Tajms, Albaneze je dosad odbijao da zabrani termoelektrane ili da spreči otvaranje novih rudnika uglja.

Albaneze se takođe založio za pravedniju Australiju, rekavši da će prve akcije njegove vlade biti traženje pomirenja s Aboridžinima kroz komisiju za istinu koja bi razmatrala istorijske nepravde. Najskuplje obećanje laburista u kampanji, plan od 5,4 milijarde australijskih dolara (3,85 milijardi američkih dolara) za povećanje subvencija za brigu o deci kako bi se povećalo zapošljavanje žena, takođe je u vrhu njegovih planova.

Zakletva pre rezultata

Albaneze je u svom prvom obraćanju posle polaganja zakletve rekao da očekuje da će odnosi između Kine i Australije i dalje biti "teški", ističe Fajnenšl tajms (The Financial Times)

Albaneze i nova ministarka spoljnih poslova Peni Vong (Penny Wong) položili su zakletvu u ponedeljak, 23. maja, i pre nego što su objavljeni zvanični rezultati kako bi se omogućilo da novi lideri u Tokiju prisustvuju sastanku bezbednosne grupe Kvad (Quad) u kojoj su još Indija, Japan i SAD.

Laburisti su zasad obezbedili 72 poslanika u donjem domu parlamenta sa 150 mesta, ali se očekuje da će u narednim danima osvojiti još mesta kojim bi sami imali većinu.

Izborna bitka je vođena oko pitanja ekonomije i nacionalne bezbednosti, ali je otišla u korist laburista i nezavisnih kandidata kao protest protiv klimatske i socijalne politike Morisonove vlade. Međutim, ukazuje britanski list, nova vlada će imati težak zadatak da ispuni obećanja o poboljšanju rasta plata i produktivnosti.

Nova vlada će se takođe suočiti s krizom troškova života izazvanom naglim porastom inflacije i rastom kamatnih stopa koji su potkopali tvrdnju prethodnog premijera da njegova vlada bolje upravlja ekonomijom od laburista.

Rezultati izbora za Senat takođe su loši za desničarske stranke, koje su izgubile od progresivnih rivala – u opsegu od laburista preko Zelenih do grupa koje se bave jednim pitanjem kao što je partija Legalizacija kanabisa. Albaneze će verovatno morati da se osloni na podršku Zelenih ili nezavisnih u Senatu za usvajanje zakona.

Izazov kako iskoristiti pobedu

Klimatsko pitanje je pobedilo na izborima u Australiji, ali će vladanje biti teži izazov, ocenjuje kolumnista Blumberga (Bloomberg) Dejvid Fikling (David Fickling).

Pobeda Laburističke partije izgleda iznenađujuće skromno, pošto će kao nova vlada verovatno imati najmanju većinu od 1931. S druge strane, poraz dosad vladajuće liberalno-nacionalne koalicije nema presedana, budući da će imati oko 55 mesta, što bi mogao biti najmanji broj poslanika od kada je prvi put osvojila vlast 1949.

To zvuči kao dobra vest za laburiste, piše kolumnista Blumberga, ali ukazuje da će izazov biti kako će iskoristiti svoju pobedu. Iako će Albaneze verovatno imati većinu u parlamentu, ona će biti tesna i lako bi mogla biti izgubljena na sledećim izborima 2025. godine. To znači da bi Albanezeu bilo mudro da vodi računa o nezavisnim poslanicima čiji će mu glasovi možda biti uskoro potrebni, dok će za usvajanje zakona u Senatu gotovo izvesno biti potrebni glasovi Zelenih.

Pravi pobednik na ovim izborima je volja naroda po pitanju klime za koje je 29 odsto birača reklo da je najvažnija tema, ali koju su tokom protekle decenije potiskivali i laburisti i liberalno-nacionalna koalicija dok su bili pod pritiskom, s jedne strane, ruralnih birača fokusiranih na rudarstvo i, s druge strane, urbanih glasača koji daju prioritet pitanjima životne sredine.

Izvanredan preokret

Birači su odbacili pristup negiranja i odlaganja po pitanju klimatskih promena prethodne vlade koji je doveo do toga da Australija globalno zaostaje u smanjenju emisija štetnih gasova, ocenjuje Njujork tajms (The New York Times), ističući da tek ostaje da se vidi koliko daleko će u klimatskoj politici ići nova vlada.

S porukama da se mogu iskoristiti prilike da se "okončaju klimatski ratovi" i da zemlja postane "supersila obnovljive energije", kao i s naletom glasova za kandidate koji su borbu protiv globalnog zagrevanja postavili kao prioritet, iznenada je porasla verovatnoća značajne promene u klimatskoj politici Australije, ističe list.

Ipak, dodaje se u analizi rezultata izbora, koliko će nova vlada daleko ići zavisiće od konačnih rezultata, ali za glasače, aktiviste i naučnike koji su godinama očajavali zbog uticaja industrije fosilnih goriva na konzervativce koji su vodili Australiju veći deo poslednje tri decenije, rezultati poslednjih izbora predstavljaju izvanredan preokret.

Ostaje da se vidi da li faktori koji su doveli do promene mogu biti jednako moćni i ubedljivi kao i ukorenjena snaga sa suprotnim ciljevima, piše Njujork tajms, navodeći da će u Australiji, kao i u SAD, okončanje ili menjanje višedecenijskih energetskih navika biti teško.

Australija i dalje troši mnogo više novca na subvencije kompanijama koje izazivaju zagrevanje planete nego što pomaže ljudima da se nose s troškovima vezanim za gasove staklene bašte, ističe njujorški list, dodajući da je proteklih nekoliko godina došlo do povećanja ulaganja u obnovljivu energiju, ali ne u obimu ulaganja u fosilnu industriju.

Laburistička partija je tokom kampanje izbegavala rešenje tog raskoraka, dok je Albaneze balansirao obećanjima podrške novim rudnicima uglja i obnovljivim izvorima energije. Sada će se s rastom podrške Zelenima suočiti s velikim pritiskom da ide dalje i brže po pitanju klimatske politike.

Skretanje ulevo

S druge strane, konzervativni američki list Volstrit džurnal (The Wall Street Journal) u uredničkom komentaru ocenjuje da je Australija skrenula ulevo, ali zato što je prethodna vlada zapravo već prihvatila klimatsku politiku tadašnje opozicije.

Australijski laburisti preuzimaju vlast pošto se vladajuća liberalno-nacionalna koalicija zalagala za malo toga što bi je razlikovalo od opozicije, navodi Volstrit džurnal, ukazujući na medijske komentare da je dolazak laburističke vlade prvi put posle skoro decenije jasan i glasan poziv protiv klimatskih promena.

Prava lekcija izbora je, dodaje se u uredničkom komentaru, da će vladajuća stranka koja je bleda verzija opozicije verovatno izgubiti.

Poraženi premijer Skot Morison predao se po pitanju klime prošle godine pristajući na cilj globalne levice o nultoj emisiji ugljenika do 2050, navodi Volstrit džurnal, dodajući da je novi premijer Albaneze vodio kampanju za okončanje "klimatskih ratova", iako je liberalno-nacionalna koalicija već odustala od svoje politike koja je bila ključna za njene prethodne dve izborne pobede.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG