Dostupni linkovi

Bjelorusi odali počast Šuškeviču, prvom lideru nezavisne Bjelorusije


Ožalošćeni odaju posljednju počast Stanislavu Šuškeviču u Minsku 7. maja 2022.
Ožalošćeni odaju posljednju počast Stanislavu Šuškeviču u Minsku 7. maja 2022.

Desetine ljudi odali su počast prvom lideru nezavisne BJelorusije Stanislavu Šuškeviču(Stanislau Shushkevich), dok je njegovo telo ležalo u crkvi u Minsku tri dana nakon njegove smrti.

Uoči svečane mise zakazane za 7. maj, red Bjelorusa posjetio je njegov lijes u katedrali Blaženog Imena Marijina, polažući cvijeće i izražavajući saučešće njegovoj udovici Irini.

Vjeruje se da nijedan vladin zvaničnik nije prisustvovao ceremonijama, a vlada lidera moćnika Aleksandra Lukašenka nije dala izjavu u vezi sa njegovom smrću.

Šuškevič je preminuo 4. maja od komplikacija izazvanih COVID-19. Imao je 87 godina.

Prvi šef države nezavisne Bjelorusije, Šuškevič, bio je jedan od trojice lidera koji su potpisali sporazum iz decembra 1991. kojim je proglašeno da je SSSR prestao postojati.

On je takođe bio uporni protivnik Lukašenka koji vlada Bjelorusijom od 1994. godine, često ga nazivajući "nelegitimnim".

U avgustu 2020. godine, Lukašenka je tvrdio da je ponovo izabran na predsjedničkim izborima koje su opozicione grupe osudile kao namještene, koje su mjesecima okupljale hiljade Bjelorusa na ulicama.

Ali Lukašenkove snage sigurnosti su brutalno razbile proteste, zatvarajući desetine demonstranata i tjerajući veći dio opozicije u podzemlje ili u egzil, iz zemlje.

"Radi očuvanja vlasti, naš sadašnji nelegitiman -- ponavljam, nelegitiman -- predsjednik će rasprodati sve, uključujući Bjelorusiju", rekao je Šuškevič u intervjuu za RSE 2016.

XS
SM
MD
LG