Dostupni linkovi

Putin i Makron različito o događajima u Ukrajini


Ruski i francuski predsednici, Vladimir Putin i Emanuel Makron, tokom susretau Moskvi 7. februara 2022.
Ruski i francuski predsednici, Vladimir Putin i Emanuel Makron, tokom susretau Moskvi 7. februara 2022.

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom u utorak, 3. maja, je o situaciji u Ukrajini sa svojim francuskim kolegom Emanuelom Makronom i pozvao Zapad da izvrši pritisak na Kijev da zaustavi "zverstva", javile su ruske novinske agencije.

Putin je rekao Makronu da bi Zapad mogao da pomogne da se okončaju "ratni zločini (i) masovno granatiranje gradova i naselja u Donbasu što dovodi do civilnih žrtava."

Rusija negira ratne zločine sopstvenih snaga u Ukrajini i za smrt civila okrivljuje ono što naziva nacionalistima i "neonacistima", tvrdnju koju odbacuju Kijev i Zapad.

"Zapad bi mogao pomoći da se stane na kraj ovim zverstvima odgovarajućim uticajem na vlasti u Kijevu i zaustavljanjem isporuke oružja Ukrajini," prenosi saopštenje Kremlja novinska agencija RIA.

Putin je takođe rekao francuskom kolegi da je Moskva i dalje spremna za dijalog sa Ukrajinom "uprkos nedoslednosti Kijeva i njegovoj nespremnosti za ozbiljan rad".

Kremlj je dodao da je Putin takođe obavestio Makrona o toku ruske "specijalne vojne operacije".

Dodaje se da su dvojica lidera razgovarala i o globalnoj bezbednosti u snabdevanju hranom, a Putin je naglasio da su zapadne sankcije pogoršale situaciju.

On je u utorak potpisao dekret o uzvratnim ekonomskim sankcijama kao odgovor na "neprijateljske aktivnosti određenih stranih država i međunarodnih organizacija", saopštili su iz Kremlja u utorak.

Makron je ukazao na izuzetnu težinu posledica ruske agresije na Ukrajinu i pozvao Putina da dozvoli nastavak evakuacije iz železare Azovstalj u Marijupolju, saopštila je Jelisejska palata.

U prvom razgovoru sa Putinom od 29. marta, posle otkrića egzekcija u ukrajinskom gradu Buča, Makron je pozvao Rusiju da se ponaša u skladu sa odgovornošću stalne članice Saveta bezbednosti UN i da okonča razornu agresiju, navodi kabinet francuskog predsednika.

On je zatražio od Putina nastavak evakuacije iz železare Azovstalj, poslednjeg utočišta Ukrajinaca u Marijupolju, u koordinaciji sa humanitarnim radnicima, uz omogućavanje evakuisanima da izaberu odredište, u skladu sa međunarodnim pravom, navodi se.

Makron je izrazio zabrinutost za bezbednost hrane u svetu, navodeći da je spreman da sarađuje sa međunarodnim organizacijama u pokušaju da dođe do ukidanja ruske blokade na izvoz prehrambenih proizvoda preko Crnog mora, dodaje Jelisejska palata.

Makron je ponovo izrazio spremnost da radi na uslovima za okončanje rata putem pregovora, za mir i puno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, i ponovio više puta iznet zahtev za obustavu vatre, navodi se.

Izvor: Reuters, AP

XS
SM
MD
LG