Dostupni linkovi

Iran potvrdio premeštanje nuklearne centrifuge u podzemnu lokaciju


Iranska državna televzija je u junu 2018 godine prikazala tri verzije domaćih centrifuga za obogaćivanje uranijuma.
Iranska državna televzija je u junu 2018 godine prikazala tri verzije domaćih centrifuga za obogaćivanje uranijuma.

Iran je potvrdio u nedelju, 17. aprila, da je premestio postrojenje za centrifugu u svoju podzemnu nuklearnu lokaciju Natanz, nekoliko dana nakon što je atomska kontrola Ujedinjenih nacija na zahtev Teherana, instalirala nadzorne kamere u ovom postrojenju.

Kako prenosi agencija Rojters, pozivajući se na iranske medije, oprema koja je premeštena sa sada zatvorene, iranske nuklearne lokacije Karadž - biće korišćena za pravljenje ključnih delova potrebnih za obogaćivanje uranijuma.

Ovo, kako prenosi agencija, otvora pitanje iranskih planova kada je reč o proizvodnji naprednih centrifuga, potrebnih za nuklearna postrojenja.

Iranski državni mediji citirali su portparola organizacije za atomsku energiju u zemlji, Behruza Kamalvandija, koji je rekao da su vlasti premestile operaciju na bezbednije mesto zabrinute zbog bezbednosti, bez dodatnihi obrazloženja.


Iranska centrifuga u Karadžu bila je meta napada u junu prošle godine.

Sama lokacija Natanz, dva puta bila je meta diverzantskih napada za koje je Iran okrivio Izrael.

Teheran od tada nastoji da obezbedi veću bezbednost za takve lokacije.

Lokacija Natanz uključuje podzemno postrojenje za obogaćivanje uranijuma komercijalnih razmera, koje bi moglo da pruži određenu zaštitu od bilo kakvih potencijalnih vazdušnih napada.

Prošle nedelje, Međunarodna agencija za atomsku energiju saopštila je da je postavila kamere i uklonila zaštitne pečate sa mašina u novoj radionici u Natanzu, a na zahtev iranskih vlasti.

Međunarodni zvaničnici ističu bojazan da je Iran sve bliže tome da napravi nuklearno oružje, zvanični Teheran ove tvrdnje demantuje.

Pregovori između Irana i svetskih sila u Beču o oživljavanju nuklarnog sporazuma, kojima bi se zvanični Teheran obavezao da obustavi razvoj nuklarnih projekata koji mogu da dovedu do razvoja nuklarnog oružja, zaustavljeni su pre četiri godine.

Izvor: AP i Rojters

XS
SM
MD
LG