Dostupni linkovi

Kina izvela vojne vežbe oko Tajvana tokom posete američke delegacije



Predsednica Tajvana Caj Ing-Ven sa američkim senatorom Lindzijem Grejemom, Bobom Menendezom i drugim članovima delegacije SAD, u predsedničkoj kancelariji u Tajpeju, Tajvan, 15. april 2022.
Predsednica Tajvana Caj Ing-Ven sa američkim senatorom Lindzijem Grejemom, Bobom Menendezom i drugim članovima delegacije SAD, u predsedničkoj kancelariji u Tajpeju, Tajvan, 15. april 2022.

Kina je saopštila da je 15. aprila izvela vojne vežbe oko Tajvana dok je delegacija američkog Kongresa posetila ostrvo u znak podrške demokratskoj zemlji.

Peking okrivljuje senatore za podizanje tenzija svojim "provokativnim" putovanjem.

Kineska vojska poslala je fregate, bombardere i borbene avione u Istočno kinesko more i oblast oko Tajvana, saopštila je istočna komanda Narodne oslobodilačke armije u trenutku kada su senatori održavali konferenciju za novinare u Tajpeju.

"Ova operacija je odgovor na nedavno često objavljivanje pogrešnih signala od strane Sjedinjenih Država o pitanju Tajvana", navedeno je u saopštenju bez pominjanja posete delegacije SAD.

"Loše akcije i trikovi SAD su potpuno uzaludni i veoma opasni. Oni koji se igraju vatrom izgoreće sami", dodaje se.

Kinesko ministarstvo odbrane je u odvojenom saopštenju navelo da je poseta SAD bila „namerno provokativna“ i da je "dovela do dalje eskalacije tenzija u Tajvanskom moreuzu".

Tajvan je čest izvor napetosti između Pekinga i Vašingtona.

Američki republikanski senator Lindzi (Lindsey) Graham rekao je predsednici Tajvana Cai Ing-ven tokom sastanka da su rat u Ukrajini i provokativno ponašanje Kine ujedinili mišljenje SAD na način koji do sada nije viđen.

"Napustiti Tajvan značilo bi napustiti demokratiju i slobodu", rekao je on.

Dvostranačka grupa od šest senatora stigla je u dvodnevnu nenajavljenu posetu Tajavanu 14. aprila.

Takve posete, i pominjanje Tajvana kao "zemlje", uvek ljute Peking, koji odbacuje svaku sugestiju da je Tajvan zemlja. Kina ovo ostrvo smatra jednom od svojih provincija.

Sjedinjene Države nemaju formalne odnose sa Tajvanom, ali su njihov najvažniji međunarodni sponzor.

Ruska invazija na Ukrajinu stavila je Tajpej u pripravnost za moguće poteze Pekinga da iskoristi ukrajinsku krizu za poteze na ostrvu.

Vlada, je međutim, izvestila da nema znakova da se Kina sprema da izvrši invaziju.

Tajvan se u poslednje dve godine žalio na pojačanu kinesku vojnu aktivnost, uključujući skoro svakodnevne letove vazdušnih snaga u tajvansku zonu protivvazdušne odbrane, ali ne i blizu samog ostrva.

Izvor: Rojters

XS
SM
MD
LG