Dostupni linkovi

Ukrajina nastavlja evakuaciju civila, Mariupolj centralna tačka rata


Ulice Mariupolja 12. aprila 2022., dok ruske trupe intenziviraju kampanju da zauzmu ovaj strateški lučki grad
Ulice Mariupolja 12. aprila 2022., dok ruske trupe intenziviraju kampanju da zauzmu ovaj strateški lučki grad

Ukrajina je u četvrtak (14. aprila) najavila nastavak evakuacije civila preko devet humanitarnih koridora.

Zamjenica ukrajinskog premijera Iryna Vereshchuk kaže da je s Rusijom dogovoreno devet humanitarnih koridora kako bi se omogućila evakuacija civila iz nekoliko gradova, uključujući i opkoljenu luku Mariupolj.

Druge rute za evakuaciju za 14. april su iz Berdjanska, Tokmaka i Enerhodara, dok će ostale u istočnoj oblasti Luganska djelovati samo ako okupacione ruske snage prestanu sa granatiranjem, dodala je Vereščuk u izjavi objavljenoj na njenom Telegram kanalu.

Ukrajina kaže kako se vjeruje da su desetine hiljada ljudi ubijene u Mariupolju i optužuje Rusiju da blokira konvoje pomoći koji pokušavaju pružiti pomoć civilima koji su sedmicama zarobljeni u gradu.

Mariuoplj je sada centralna tačka rata u Ukrajini, prenose agencije.

Ruska vojska objavila je u četvrtak da je navodno preuzela potpunu kontrolu nad većim dijelom Mariupolja.

Portparol ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov kazao je da su preostale ukrajinske snage u gradu "blokirane i ne mogu pobjeći iz okruženja", ali nijedan službeni ukrajinski izvor nije potvrdio te navode.

Gradonačelnik Mariupolja rekao je u srijedu uveče da će se ukrajinske snage u gradu nastaviti boriti uprkos nedostatku streljiva i tome da su višestruko nadjačani.

"Naši herojski branioci se bore, drže se nevjerovatno hrabro, braneći grad Mariupolj, braneći našu budućnost i našu domovinu Ukrajinu", rekao je Vadim Bojčenko.

XS
SM
MD
LG