Dostupni linkovi

Predsednik ukrajinskog parlamenta pozvao srpskog kolegu da poseti Ukrajinu


Ivica Dačić
Ivica Dačić

Predsednik Vrhovne rade Ukrajine Ruslan Stefančuk uputio je 8. aprila pisani poziv predsedniku Narodne skupštine Srbije Ivici Dačiću da poseti Ukrajinu.
U pismu koje je objavila Ambasada Ukrajine u Beogradu se navodi da ruska propaganda „svim mogućim sredstvima, uključujući i neke evropske medije“, pokušava da kreira mišljenje da su zločini ruske vojske u Ukrajini laž.

„Pozivam Vas, Vaša Ekselencijo, da posetite Ukrajinu, gostoljubivi Kijev, i ako pristanete, imaćete priliku da posetite gradove Buču ili Irpinj, i da se tom prilikom lično uverite u to kakva se zverstva danas dešavaju u centru Evrope, šta ruska vojska radi sa ljudima, sa infrastrukturom koja je ostala posle takozvane ’specijalne operacije’, a u stvari posle krvavog i podmuklog rata“, navodi se u pismu upućenom Dačiću.

Takav gest bi, stoji u pismu, predstavljao „još jednu potvrdu solidarnosti sa našom državom“.

Predsednik Skupštine Srbije i prvi čovek Socijalističke partije Srbije (SPS) je u više navrata od početka ruske invazije na Ukrajinu izjavljivao da Srbija ne bi trebalo da se priključi međunarodnim sankcijama protiv Rusije.

Srbija se do sada nije priključila sankcijama Evropske unije protiv Rusije, ali su predstavnici Srbije u Ujedinjenim nacijama (UN) 7. aprila glasali za isključenje Rusije iz Saveta UN za ljudska prava (UNHRC) zbog izveštaja o zverstvima počinjenim u oblastima Ukrajine koje je okupirala.

Takođe, Srbija je 2. marta potpisala rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, kojom se izražava zabrinutost zbog invazije Rusije na Ukrajinu.

Dačićeva stranka je od 2012. godine koalicioni partner Srpske napredne stranke (SNS), na čijem čelu je predsednik države Aleksandar Vučić.

Na parlamentarnim izborima, održanim 3. aprila u Srbiji, Dačićevi socijalisti osvojili su 11 posto glasova, dok je Vučićeva stranka osvojila 42 posto. Prvi čovek naprednjaka se nije direktno izjašnjavao o koaliciji sa socijalistima.

XS
SM
MD
LG