Dostupni linkovi

Vlada Srbije ponovo ograničila cenu goriva do 30. aprila


 Vlada Srbije
Vlada Srbije

Vlada Srbije saopštila je 7. aprila da je usvojila je na sednici novu Uredbu o ograničenju visine cena naftnih derivata.

Uredba će važiti do 30. aprila i, kako se navodi, "doneta je u cilju sprečavanja većih poremećaja na tržištu i očuvanja životnog standarda stanovništva".

Njom je propisano i da će se u slučajevima kada je petak državni ili verski praznik koji se praznuje, prosečna veleprodajna cena derivata nafte obračunavati, a najviša maloprodajna objavljivati dan ranije, piše u saopštenju.

Na sednici je doneta i odluka da se važenje umanjene akcize na pojedine derivate (olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja) produžava takođe do 30. aprila.

Nakon invazije Rusije na Ukrajinu i skoka cena nafte na svetskom tržištu, Vlada Srbije je 10. marta uredbom ograničila cene evrodizela i evropremijum benzina do 11. aprila u cilju, kako je navedeno, sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva.

Tada je propisano da najviša maloprodajna cena evrodizela i benzina bude prosečna veleprodajna cena tih derivata uvećana za šest dinara.

Vlada Srbije ograničila je uredbom cenu goriva i 10. februara.

Prosečne veleprodajne cene dizela i benzina obračunava Ministarstvo rudarstva i energetike svakog petka i dostavlja ih Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, koje utvrđuje najviše maloprodajne cene i objavljuje ih tog dana do 15 časova.

Zvaničnici Srbije su u više navrata poručili da u Srbiji ima dovoljno goriva i da nije potrebno praviti rezerve.

XS
SM
MD
LG