Dostupni linkovi

Ministrica finansija SAD kaže da će ruska invazija na Ukrajinu imati 'ogromne' posljedice


Američka ministrica finansija Jenet Yellen
Američka ministrica finansija Jenet Yellen

Američka ministrica finansija Janet Yellen upozorila je da će rat u Ukrajini imati "ogromne ekonomske posljedice" u zemlji i šire.

Yellen je 6. aprila rekla američkim zastupnicima da će rastuća cijena energenata, metala, pšenice i kukuruza koje Rusija i Ukrajina proizvode "također dovesti do inflatornih pritisaka”.

Ruska invazija "uključujući zločine počinjene nad nedužnim Ukrajincima u Buči, za osudu je, predstavlja neprihvatljivu uvredu globalnom poretku utemeljenom na pravilima i imat će ogromne ekonomske posljedice za svijet", rekla je Yellen Odboru za finansijske usluge Predstavničkog doma.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

"Preljevi iz krize povećavaju ekonomsku ranjivost u mnogim zemljama koje se već suočavaju s većim teretom duga i ograničenim političkim opcijama dok se oporavljaju od COVID-19", rekla je Yellen.

Njezini komentari su dio godišnjeg svjedočenja ministrice o stanju međunarodnog finansijskog sistema. Poseban naglasak stavljen je na rat u Ukrajini i sankcije koje su SAD uvele Rusiji kao odgovor.

Sankcije "podižu cijenu energije. To je cijena koju je važno platiti kako bi se kaznila Rusija za ono što radi u Ukrajini", dodala je.

Uz osvrtanje na potrebe za sigurnošću hrane i energije te održivosti duga na globalnoj razini, Yellen je pozvala Kongres da pruži potporu Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) i Svjetskoj banci. Ove institucije daju bespovratna sredstva i finansiraju humanitarna sredstva najsiromašnijim i najugroženijim u svijetu.

Yellen je također rekla zastupnicima da predsjednik SAD-a Joe Biden želi da se Rusija izbaci iz foruma Grupe 20 velikih ekonomija, a Sjedinjene Države će bojkotovati “brojne sastanke G20" u Indoneziji kasnije ove godine ako se pojave ruski dužnosnici.

Indonezija ove godine predsjeda G20 i planira biti domaćin sastanka u julu i summita čelnika u novembru.

XS
SM
MD
LG