Dostupni linkovi

Potpredsednica Vlade Srbije poziva na solidarnost sa izbeglicama iz Ukrajine


Ministarstka energetike Zorana Mihajlović, levo, posle satanka posvećenom izbegličkoj krizi u Ukrajini, u Beogradu 31. mart 2022. godine.

Zorana Mihajlović, ministarka energetike i potpredsednica Vlade Srbije, pozvala je na solidarnost sa izbeglicama iz Ukrajine, pogotovu sa ženama i decom.

"Neophodna je solidarnost sa izbeglicama iz Ukrajine, s obzirom na činjenicu da 90 odsto izbeglica iz te zemlje čine žene i deca, koje su najranjivije i najugroženije", izjavila je Mihajlović, koja je i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Ukrajinu je nakon početka ruske invazije pre više od mesec dana napustilo oko četiri miliona osoba. Rusija se nakon što je započela rat našla na udaru sankcija EU, dok je Srbija među onim državama koje apliciraju za članstvo u Uniji, a nisu usvojili sankcije.

Mihajlović je 31. marta prisustvovala sastanku "Izbeglička kriza u Ukrajini – položaj žena i devojčica", zajedno sa predstavnicma UN, UNHCR, Crvenog krsta, predstavnicima zemalja EU i regiona, Delegacije EU, Komesarijata za izbeglice, organizacijama civilnog društva.

"Da bi rat prestao mora se čuti i glas žena i danas smo organizovali sastanak na kojem smo govorili o tome koliko je važno da se čuje glas žena. I onih koje su u Ukrajini u skloništima i onih koje su van svojih domova i van svoje zemlje", izjavila je Mihajlović, a prenosi se u saopštenju iz njenog kabineta.

"Solidarnost pokazuje i Srbija, u kojoj je oko tri hiljade izbeglica, mnogi su kod svojih prijatelja ili rodbine, ali i da je samo jedan čovek ili žena, mi smo spremni da učinimo sve da pomognemo", rekla je ministarka energetike.


Olena Moisilovič, predstavnica žena izbeglih iz Ukrajine smeštenih u Prihvatnom centru Vranje, koja je prisustvovala sastanku, ocenila je da je u Srbiji lepo prihvaćena.

"Došla sam iz Ukrajine na samom početku rata, prešli smo dug put, pešačili preko Poljske i Mađarske i stigli do Srbije. Od 11. marta smo u Vranju, gde smo jako lepo prihvaćeni, zbog čega sam zahvalna svima i u Srbiji, kao i u Mađarskoj i Poljskoj. Došla sam sa ćerkom iz Donbasa, gde smo izgubili sve", izjavila je Olena Moisilovič, navodi se u saopštenju.

Fransoaz Žakob (Francoise Jacob), stalna koordinatorka UN u Srbiji, ponovila je poziv generalnog sekretara UN na momentalni prekid vatre u Ukrajini.

"Ukupno je više od 10 miliona ljudi raseljeno, od čega je četiri miliona napustilo Ukrajinu. Njima su nedostupne ili otežane zdravstvena i socijalna nega i zaštita. Zahvalni smo svim zemljama koje su primile izbeglice, a Srbiji posebno na usvajanju svih mera za siguran prolaz i prijem izbeglica", rekla je ona.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, prema procenama Ujedinjenih nacija, više od četiri miliona izbeglica pobeglo je od ratnih dejstava.

XS
SM
MD
LG