Dostupni linkovi

Zašto kriptovaluta neće spasiti Rusiju od sankcija?


Obim ruske valute koje se pretvaraju u kriptovalute trenutno je na najvišem nivou od maja 2021. godine, navode iz Evropske centralne banke
Obim ruske valute koje se pretvaraju u kriptovalute trenutno je na najvišem nivou od maja 2021. godine, navode iz Evropske centralne banke

Već u prvim danima invazije Rusije na Ukrajinu, 24. februara, stizala su upozorenja da će Rusija kroz kriptovalute pokušati da zaobiđe sankcije koje su toj zemlji uvele Sjedinjene Američke Države (SAD), Evropska unija (EU) i druge države.

Američki zakonodavci iz redova demokrata, zatražili su početkom marta od Ministarstva finansija da se osigura kako Rusija ne bi mogla da koristi kriptovalute u cilju izbegavanja sankcija, prenela je agencija Rojters.

Predsednica Evropske centralne banke (ECB), Kristin Lagard nedavno je, 22. marta, upozorila da ruski pojedinci i korporacije, pretvaraju svoje rublje u kriptovalute. Obim ruske valute, rekla je Lagard, koje se pretvaraju u kriptovalute trenutno je na najvišem nivou od maja 2021.

Ipak, platforma za trgovinu kriptovalutama Coinbase objavila je na blogu svog sajta, još početkom marta, da je blokirala 25.000 adresa digitalnih novčanika povezanih sa Rusijom čime se otvara pitanje koliko tržište kriptovalutama može da nadomesti stroge sankcije i trenutnu izolaciju Rusije u odnosu na međunarodne finansijske tokove.

Zašto kriptovaluta ipak neće moći da nadomesti gubitak Rusije od sankcija?

Od početka rata u Ukrajini potrošnja rublji na bitkoin, najjaču kriptovalutu, vrtoglavo je porasla.

Firma za kripto forenziku Eliptik (Elliptic) saopštila je 16. marta da je nadležnima prosledila informacije o digitalnom novčaniku koji bi mogao da bude povezan sa sankcionisanim ruskim zvaničnicima i oligarsima.

Digitalni novčanik (wallet) je virtuelni prostor na kojem trgovci kriptovalutama čuvaju ključ svog naloga. U sferi kriptovaluta, ključ naloga korisnika je dug niz brojeva. Izgubi li se ključ, odnosno zaborave brojevi, nepovratno je izgubljen i novac. Najpoznatija svetska platforma za čuvanje ključeva (novčanike) je Coinbase.

U intevjuu za Blumberg (Bloomberg), suosnivač Eliptika, Tom Robinson rekao je da prijavljeni novčanik ima "značajnu kripto aktivnost" koja se meri u milionima dolara.

Eliptik je već identifikovao više od 400 usluga virtuelne imovine koje omogućavaju njihovim, uglavnom anonimnim korisnicima, da kupuju kriptovalute za rublje.

Aktivnost na ovim berzama se utrostručila u odnosu na nedelju pre izbijanja rata, krajem februara, rekao je Robinson.

Zašto je kriptovaluta sredstvo za zaobilaženje?

Kupovina ili prodaja kriptovaluta ne obavlja se pod imenom i prezimenom, kao što je to slučaj sa bankama ili drugim finansijskim institucijama. Umesto imena, korisnici imaju broj a tehnologija ne poznaje granice država.

Međutim, bez obzira na to, sakriti identitet nije tako, tvrdi sagovornica Radija Slobodna Evropa (RSE) Marija Blešić iz udruženja Beogradska kripto zajednica (Belgrade crypto community, BCC).

"Najveći broj tih kriptovaluta imaju transparentne blokčejne (nizove koji čuvaju podatke o svim transakcijama, prim. red). Većina, najveći broj menjačnica, odnosno berzi, kao što je Coinbase, Finance i ostali, zahtevaju verifikaciju korisnika. Tako da, zapravo, suština je da je jako moguće videti te podatke", objašnjava Blešić.

Nemoguće nadoknaditi makroekonomiju

Takođe, čak i da neke transakcije prođu neopaženo, one nikako ne mogu biti kompenzacija sankcijama, smatra Blešić.

"Ako je u pitanju neka manja transakcija, neka manja vrednost, to je svakako moguće. Da li pojedinac može da zameni rublju za neku kriptovalutu pa tu kriptovalutu posle za dolare ili evro to je svakako tehnički moguće", kaže ona ali dodaje da to nije moguće u slučajevima velike količine novca ili na nivou makroekonomske politike države.

"Zato što tržište kriptovaluta nije mnogo vredno u odnosu na neka druga tržišta. Ako se uporedi vrednost tržišta kriptovaluta i vrednost tržišta zlata, to je zapravo velika razlika", objašnjava Blešić.

Da ne može da se poredi sa regularnim tokovima novca, smatra i Jaja Fanusi, saradnik Centra za novu američku bezbednost (Center for a New American Security).

"To je slično kao da vam neko blokira platu na mesec dana, pa onda morate da se oslonite na svoju kasicu prasicu da to nadoknadite", objasnio je, 2. marta u razgovoru za CNBS, Fanusi.

Esvar Prasad, profesor sa američkog Kornel univerziteta (Cornell) u intervjuu za CNN, 12. marta, ocenio je da bitkoin i druge kriptovalute, još ne obezbeđuju prilagodljivost za izbegavanje finansijskih sankcija na nivou cele privrede.

"Posebno imajući u vidu potrebu da se kriptovalute na kraju konvertuju u šire prihvaćene globalne valute za međunarodna plaćanja. Drugim rečima, ruska vlada ne može da računa da će bitkoin izbeći sankcije. Na kraju krajeva, plaćanja za međunarodne transakcije i dalje treba da se izmiruju u stvarnom novcu kao što su dolari ili evro", kaže Prasad.

Ili mogu da se podmiruju?

Pokazalo se da zvanična Moska upravo razmišlja da plaćanja u dolarima ili evrima, zameni digitalnom valutom. Predsedavajući Komiteta ruske dume za energetiku, Pavel Zavalni, izjavio je 25. marta da Rusija razmatra opciju da svoju naftu i gas naplaćuje kriptovalutama.

Pavel Zavalni je rekao, prenosi britanski BBC, da bi "prijateljskim" zemljama moglo da se dozvoli da plaćaju u kriptovalutama ili u svojim lokalnim valutama.

Od početka rata u Ukrajini, Vlada ove države okrenula se kriptovaluti jer su u ratnim uslovima finansijske transakcije na ovaj način znatno brže.

Agencija Asošijeted pres (Associated Press, AP) objavila je 26. marta da je ukrajinska Vlada dobila blizu 67 miliona dolara kroz kriptovalutu od kada su zvaničnici te države (26. februara) sa tvitera uputili pozive za donacije na ovaj način.

"Danas kripto igra značajnu ulogu u odbrani Ukrajine", napisao je Aleks Bornjakov, zamenik ministra za digitalnu transformaciju Ukrajine na nacionalnom veb sajtu za donacije, prenosi AP.

Upozorenja kripto kompanijama

Predsednica ECB, Kristin Lagard rekla je 22. marta da su "preduzeti koraci kako bi se jasno signaliziralo svima koji razmenjuju, obavljaju transakcije ili nude kripto usluge (sankcionisanim Rusima), da su saučesnici u zaobilaženju sankcija.”

Coinbase već je blokirala određene adrese upravo jer se povezuju sa sankcionisanima iz Rusije.

Ova američka kompanija koristi "sofisticiranu analitiku blokčejna" za identifikaciju naloga koji su indirektno povezani sa zabranjenim korisnicima, objavljeno je na blogu Coinbase.

Američka vlada je zatražila od kripto platformi da osiguraju da ruski oligarsi ne mogu da koriste virtuelne valute kako bi izbegli sankcije.

Ipak, kako podseća BBC, mnogi se opiru pritiscima ukrajinske vlade, američkih i evropskih političara da idu korak dalje i potpuno zabrane pristup svim ruskim korisnicima.

Izvršni direktor Coinbase Brajan Armstrong objavom na Tviteru objasnio je da bi takvim potezom štetu imali i "obični građani koji ne podržavaju zvaničnu politiku Rusije".

Nije prvi put da Rusija pokušava na ovaj način da amortizuje finansijske gubitke. Isto to činila je i nakon sankcija EU i SAD, od 2014, zbog aneksije Krima.

Iran je takođe država koja koristi rudarenje bitkoina da bi izbegla sankcije SAD. Na ovo je upozorila kompanija Eliptik koja je u analizi, objavljenoj u maju 2021. procenila da se oko 4,5 odsto globalnog rudarenja bitkoina obavlja u Iranu, što omogućava toj zemlji da zaradi stotine miliona dolara u kriptovalutama koje se mogu koristiti za "plaćanje i zaobilaženje sankcija".

Ipak, sankcije SAD ozbiljno su uticale na iranski bankarski sektor i sprečile zemlju da izvozi naftu, koja čini 70 odsto prihoda zemlje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG