Dostupni linkovi

Proizvodnja oružja u BiH raste


Demonstracija nove granate u fabrici Binas u Bugojnu, 12.11.2020.
Demonstracija nove granate u fabrici Binas u Bugojnu, 12.11.2020.

Tehnički remont Bratunac (TRB), preduzeće za proizvodnju i remont naoružanja i opreme sa istoka Bosne i Hercegovine, planira da gradi fabriku municije kod Banje Luke.

Ovo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio Slaven Ristić, većinski vlasnik ove firme iz Bratunca, gradića na istoku BiH.

"Pod uslovima da nam vlade Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, daju sve uslove i dozvole, a da mi uložimo i sredstva i znanje, te da napravimo jednu fabriku koja će proizvoditi 60-100 miliona metaka, od kojih će 99% da bude namijenjeno izvozu, prije svega za američko tržište", rekao je Ristić za RSE.

Investicija će biti vrijedna oko 25 miliona evra, a izgradnja fabrike bi trebalo da traje oko dvije godine. Planirano je da se zaposli oko 300 ljudi.

TRB će, kaže Ristić, biti nosilac kompletnog projekta.

Da bi krenuli u sljedeće korake, očekuju konačnu odluku entitetske Vlade. Ima nekoliko perspektivnih lokacija u okolini Banjaluke, ali još nisu definisali tačno obim proizvodnje.

On ističe da je njegova kompanija po sistemu "ključ u ruke" već napravila tri fabrike širom svijeta, ali, kaže da ne može navoditi u kojim državama.

"U posljednjih 20-30 godina nije niko pravio fabrike, mi smo to ponudili kao zajednički projekat", kazao je Ristić.

TRB, između ostalog, proizvodi oklopna vozila "Despot" koja koristi Ministarstvo unutrašnjih poslova RS.

Vlada Republike Srpske ima 20% vlasničkog udjela u ovom preduzeću.

Fabrika metaka "na dugom štapu"

Iz Vlade RS kažu da nema još vremenskih rokova za početak izgradnje ove fabrike, a čak i kada sve bude spremno, biće potrebne bar dvije godine za pokretanje proizvodnje.

Ministar privrede i preduzetništva RS, Vjekoslav Petričević, za RSE kaže da nema još zacrtanog datuma za početak izgradnje.

"Što se tiče same inicijative, to je proces koji ide prema Vladi RS, a sam vlasnik će da odredi način na koji će da izvrši finansiranje samog projekta. Da li putem kreditiranja od strane poslovnih banaka ili ulaskom zainteresovanih strana pored zainteresovane kompanije – sve opcije su u opticaju", rekao je Petričević.

On podsjeća da je TRB ispunio neophodne uslove, a da je za pokretanje proizvodnje potrebna saglasnost Vlade RS, nakon toga se ide prema Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

RS ima tri fabrike namjenske industrije – državni "Kosmos" iz Banja Luka i "Orao" iz Bijeljine, na sjeveroistoku BiH, dok je bratunački "Tehnički remont" privatna firma.

Vlada RS blisko sarađuje sa Vladom Srbije u ovoj oblasti.

Ministarstvo odbrane Srbije je prošle godine sa "Orlom" potpisalo ugovor o remontu motora za Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovnu odbranu, vrijedan 3,7 miliona evra.

"Kosmos" je dobio posao remonta sistema protivvazdušnog sistema ruske proizvodnje iz šezdesetih, "Kub-M".

Petričević kaže da je krajem februara "Orao" isporučio posljednji motor Ministarstvu odbrane Srbije.

On je dodao da je na prethodnim zajedničkim sjednicama vlada Srbije i RS zaključeno da treba više da se radi na zajedničkim projektima u namjenskoj industriji.

"Očekujemo nove ugovore koji su u najavi, i svakako ako posmatramo poslovanje kompanije u posljednje tri godine prihodi su znatno veći", rekao je Petričević.

Raste izvoz namjenske industrije

Za razliku od drugih privrednih grana, namjenska industrija tokom prošle godine nije imala problema sa pronalaženjem partnera u inostranstvu uprkos pandemiji, pa je izvoz bio u porastu.

Prema podacima državne Spoljnotrgovinske komore, tokom prošle godine, izvoz namjenske industrije iz BiH, koji se odnosi na oružje, municiju, eksplozive i pirotehničke proizvode, iznosio je 280,7 miliona KM (oko 140 miliona evra).

Od toga, 70% se odnosi na municiju, nešto više od 16% na eksplozive, a 11% na dijelove oružja.

Trećina izvoza je otišla u Sjedinjene Američke Države (SAD).

Tokom 2020. izvoz je iznosio oko 198,5 miliona KM (oko 94 miliona evra). Egipat, sa nešto manje od 57 miliona KM je bio prvi spoljnotrgovinski partner BiH.

Podaci Spoljnotrgovinske komore pokazuju da je u toj godini 52% izvoza u inostranstvo otišlo iz Konjica.

U 2019. izvoz je bio 243 miliona maraka (121,5 miliona evra). Najviše naoružanja je izvezeno na tržište Saudijske Arabije – u vrijednosti od 72 miliona KM.

Problemi za "stare" proizvođače

Namjenska industrija je mnogo razvijenija u Federaciji BiH nego u Republici Srpskoj.

U ovom entitetu funkcioniše pet privatnih fabrika oružja i municije, "Pobjeda Technology", "Pobjeda Rudet" i "AC Unity" Goražde (istok BiH), "Koteks" Tešanj (sjever BiH) i "Guma-co" Bugojno (srednja BiH).

U vlasništvu entitetske Vlade su "Binas" Bugojno, "BNT-TMiH" Novi Travnik, "Unis Ginex" Goražde, "Igman" Konjic (jug BiH), "Pretis" Vogošća (kod Sarajeva), "TRZ" Hadžići (kod Sarajeva) i "Zrak" Sarajevo.

Konjički "Igman" je 7. marta otvorio novu liniju za proizvodnju municije. Kako je saopšteno iz kompanije, u nju je uloženo 10 miliona evra, a proizvodnja je povećana za 50 miliona metaka godišnje.

Uprkos opštem dobrom stanju u industriji, "Binas" i "BNT" su u problemima. Radnici su u prethodnom periodu napuštali fabriku, a uprava im je dugovala plate.

Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH je rekao za RSE da su oni već održali sastanke sa sindikatima uprava, menadžmentima, kao i sa predstavnicima lokalnih zajednica.

Naglasio je da se na tim sastancima tretiraju četiri firme sa problemima u poslovanju – Binas, BNT, Zrak i TRZ Hadžići.

"Razgovarali smo o svim otvorenim stvarima koje su u ovom trenutku problem u sve četiri kompanije, situacija sa kovidom u svijetu je prouzrokovala određene probleme u poslovanju", kaže Džindić.

On ističe da BNT ima ugovor od 9 miliona KM (4,5 miliona evra) koji je napravio, spreman je za isporuku – ali zbog ograničenja, prvobitno prouzrokovanih korona virusom, ne može da ga isporuči.

Pojašnjava da ovo znači da se BNT "mora snaći na tržištu novca za određenu količinu novca da preživi, i da bi mogao normalno raditi i druge projekte".

"Mi smo pokušavali na način da premostimo uz odgovarajuća kreditna zaduženja određeni broj mjeseci, kako bi mogli nastaviti normalno funkcionisati kada govorimo o Binasu i BNT-u", istakao je Džindić.

Ministar kaže da su, po pitanju Zraka i TRZ-a razgovarali sa načelnicima lokalnih zajednica u kojima se nalaze ove fabrike, da bi "zajedno sa njima ušli u restrukturiranje ili možda čak prebacivanje vlasničkog udjela sa Federacije na opštinu, kako bismo proširili interese opštine u tim sredinama – gdje bi mogli otvoriti nove industrijske zone".

"Promet TRZ-a od milion maraka na nivou jedne godine nije interesantan za Vladu FBiH da se o tome brine i da gubi vrijeme na – pod znacima navoda – firme sa malim prometom i brojem zaposlenih, pa bi nama bilo u interesu da to prebacimo na lokalni nivo", rekao je Džindić.

Radnici tvornice eksploziva "Vitezit" u stečaju, 21. februara su se okupili ispred firme u znak protesta.

U njoj od prošlog septembra niko ne radi, a radnicima su dužni i do 20 hiljada evra za plate.

Početkom prošle godine, kompanija "Winsley Defence Group", iz Odžaka na sjeveru BiH, u vlasništvu hrvatskog trgovca naoružanjem Zvonka Zubaka, otkupila je ovu firmu – ali ugovoreni iznos još nije plaćen.

Uticaj rata u Ukrajini na namjensku industriju

U oblasti namjenske industrije, veza sa Rusijom i Ukrajinom praktično ne postoji – prethodne godine, nije bilo spoljne trgovine ni sa jednom od ove dvije zemlje.

To ne znači da ovaj sukob neće uticati na bh. namjensku industriju, jer će se odraziti kroz dobavljače drugih materijala, ocjenjuju u Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

"Neki materijali se uvoze sa tih tržišta, počev od nekih posebnih čelika, čak i nekih elektrokomponenti", kaže za RSE Marko Mrkajić, iz Grupacije namjenske industrije u Komori.

Mrkajić dodaje da će do poremećaja na tržištu doći i zbog poskupljenja energenata.

Namjenska industrija je već godinama jedna od najprofitabilnijih grana u BiH, i nastaviće sa rastom, smatraju analitičari.

Vojni analitičar Nedžad Ahatović podsjeća da već nekoliko godina, svaka marka (0,50 evra) uložena u namjensku industriju donosi 1,7 KM (0,85 evra) nazad.

On ocjenjuje da po trenutnim aranžmanima, ova industrija mnogo bolje posluje u Federaciji BiH nego u Republici Srpskoj.

"Najbolje bi bilo kada bi se entiteti usaglasili da se napravi jedna korporacija na nivou BiH, koja bi u suštini ravnomjerno razvijala namjensku industriju u oba entiteta, i ne bi dolazilo do disproporcije u razvoju i napredovanju, kada je u pitanu regionalno i svjetsko tržište", rekao je Ahatović za RSE.

Ahatović dodaje da kada država nije prisutna na ovom polju, "dolaze drugi koji nastoje svojim ekonomskim uticajem da uzmu profit za sebe, i nametnu svoja pravila igre".

On kaže da je takav slučaj sa namjenskom industrijom u RS, koja je trenutno "privjesak" Yugoimporta, grupacije firmi namjenske industrije iz Srbije.

Beogradski "Yugoimport SDPR", gigant jugoslovenske vojne industrije osnovan poslije Drugog svjetskog rata, danas je integrator srpske namjenske industrije, te najveći izvoznik i uvoznik naoružanja i opreme u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG