Dostupni linkovi

OEBS i Evropski parlament posmatraju izbore u Srbiji


Detalj sa prethodnih parlamentarnih izbora u Srbiji (21. jun 2020)
Detalj sa prethodnih parlamentarnih izbora u Srbiji (21. jun 2020)

Delegacije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Evropskog parlamenta (EP) posmatraće izbore u Srbiji, objavljeno je 24. marta u njihovim odvojenim saopštenjima.

Kako navodi Parlamentarna skupština (PS) OEBS-a, 80 posmatrača tog tela biće raspoređeno naredne nedelje u Srbiji kako bi pratili proces održavanja predsedničkih i parlamentarnih izbora.

“Posmatračka delegacija PS OEBS blisko će sarađivati sa partnerima iz Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), kao i sa Parlamentarnom skupštinom Saveta Evrope (PSSE) i Evropskim parlamentom (EP)”, dodaje se u saopštenju.

Saopšteno je da je predsedavajući OEBS-a, poljski ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau, imenovao člana parlamenta Kirijakosa Hadžijanija sa Kipra za specijalnog koordinatora kratkoročnih posmatrača misije OEBS, dok će Brindis Haraldsdotir sa Islanda predvoditi delegaciju PS OEBS.

“Izbori su uvek ključni trenutak u demokratskom životu jedne zemlje. Čast mi je da predvodim ovu posmatračku misiju i uveren sam da ćemo pružiti sveobuhvatan i nepristrasan izveštaj o ovim izborima, za dobrobit srpskog naroda i vlasti,” rekao je Hadžijani.


Najavljeno je da će posmatrače, po ustaljenoj praksi, uoči izbornog dana, 1. i 2. aprila, sveobuhvatno informisati predstavnici izborne administracije, civilnog društva, medija i političkih partija.

“Nadam se da će izbori sledeće nedelje biti prilika za Srbiju da otvori političku fazu obeleženu sa više jedinstva i manje polarizacije”, rekao je šef delegacije Brindis Haraldsdotir.

Lideri misije će zajedno sa partnerskim organizacijama objaviti saopštenje o preliminarnim nalazima po održavanju izbora i svoje zaključke izneti na konferenciji za novinare u Beogradu 4. aprila, saopšteno je.

Delegacija Evropskog parlamenta koju predvodi holandski poslanik Tajs Reten posmatraće izbore u Srbiji, objavila je na Tviteru Grupa Evropskog parlamenta za podršku demokratiji i koordinaciju izbora (DEG).

Pored holandskog socijaldemokrate, članovi Delegacije su i izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik (Evropska narodna partija), izvestilac iz senke za Srbiju iz grupe Obnovimo Evropu Klemen Grošelj, poslanik nemačkih demohrišćana (CDU) Sven Simon, poslanik grupe Evropskih konzervativaca i reformista iz Rumunije Kristijan Terhes i poslanik grupe Identitet i demokratija iz Slovačke Ivan David.

Evropski parlamentarci boraviće u Srbiji od 1. do 4. aprila.

Vanredni parlamentarni, predsednički i lokalni izbori u Srbiji su raspisani za 3. april. Izbori za gradske skupštine biće održani u Beogradu i Boru, a za skupštine opština u Aranđelovcu, Smederevskoj Palanci, Lučanima, Medveđi, Knjaževcu, Bajinoj Bašti, Doljevcu, Kuli, Kladovu, Majdanpeku i Sečnju.

Aktuelni saziv Skupštine Srbije u kom većinu ima Srpska napredna stranka, predsednika Srbije Aleksandra Vučića, konstituisana je posle izbora u junu 2020. godine. Većina opozicionih partija bojkotovala je tadašnje glasanje smatrajući da nije bilo uslova za slobodne i fer izbore. Pred ove opšte izbore opozicija je najavila svoje učešće.

XS
SM
MD
LG