Dostupni linkovi

Rusi prodiru u Mariupolj dok stanovnici traže pomoć


Lokalno stanovništvo u blizini stambenih zgrada koje su oštećene u opkoljenom južnom lučkom gradu Mariupolju, Ukrajina, 18. marta 2022.

Ruske snage su prodrle dublje u ukrajinski opkoljeni i oštećeni lučki grad Mariupolj, gde su teške borbe zatvorile veliku čeličanu, a lokalne vlasti apeluju za veću pomoć Zapada.

Pad Mariupolja, poprište nekih od najtežih ratnih stradanja, označio bi veliki napredak za Ruse, koji su uglavnom zaglibili izvan velikih gradova više od tri nedelje u najvećoj kopnenoj invaziji u Evropi od Drugog svetskog rata, piše AP.

"Umiru deca, stari. Grad je uništen i zbrisan je sa lica zemlje", rekao je policajac iz Mariupolja Mihail Veršnjin (Michail Vershnin) obraćajajući se iz razrušenog grada zapadnim liderima u video snimku čiju je autentičnost AP potvrdio.

Ruske snage su već odsekle grad od Azovskog mora, a njegov pad bi povezao Krim, koji je Rusija anektirala 2014. godine, sa teritorijama koje kontrolišu separatisti koje podržava Moskva na istoku.

To bi predstavljalo redak napredak u suočavanju sa žestokim ukrajinskim otporom koji je razbio nade Rusije u brzu pobedu.

Ukrajinske i ruske snage borile su se oko čeličane Azovstal u Mariupolju, izjavio je u subotu Vadim Denisenko (Vadym Denysenko), savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine.

„Jedna od najvećih metalurških fabrika u Evropi je zapravo uništena“, rekao je Denisenko u televizijskom obraćanju.

Aleksij Arestovič (Oleksiy Arestovych), savetnik ukrajinskog predsednika, rekao je da se najbliže snage koje bi mogle da pomognu braniocima Mariupolja već bore protiv "nadmoćne sile neprijatelja" ili na udaljenosti od najmanje 100 kilometara.

"Trenutno ne postoji vojno rešenje za Mariupolj", rekao je on kasno u petak. "To nije samo moje mišljenje, to je mišljenje vojske."

Rusija je pokrenula invaziku na Ukrajinu 24. februara.

XS
SM
MD
LG