Dostupni linkovi

UN upozorava da rat u Ukrajini već utiče na snabdevanje hranom


Prodavnica u Kirgistanu
Prodavnica u Kirgistanu

Rat u Ukrajini već rezultira poskupljenjem hrane i nestašicom osnovnih namirnica u delovima centralne Azije, Bliskog istoka i severne Afrike, saopštio je u četvrtak Međunarodni fond Ujedinjenih nacija za poljoprivredni razvoj (IFAD).

Ruska invazija na Ukrajinu prošlog meseca ozbiljno je smanjila isporuke iz dve zemlje, koje zajedno čine oko 25 odsto svetskog izvoza pšenice i 16 procenata kukuruza, što je dovelo do skoka cena žitarica na međunarodnim tržištima.

To sada utiče na maloprodajne cene hrane u nekim od najsiromašnijih zemalja sveta, navodi IFAD-u.

"Sukob u Ukrajini, koji je već katastrofa za one koji su direktno uključeni, biće i tragedija za najsiromašnije ljude na svetu koji žive u ruralnim oblastima. Već vidimo porast cena", rekao je Gilbert F. Houngbo, predsednik IFAD-a.

On je upozorio da će poskupljenja izazvati eskalaciju gladi i siromaštva, sa strašnim implikacijama na globalnu stabilnost.

Cene pšenice trenutno nisu daleko od nivoa zabeleženih tokom poslednje krize hrane 2007. i 2008. godine, koja je izazvala proteste u mnogim zemljama u razvoju i smatra se da je doprinelo pobunama tokom Arapskog proleća na Bliskom istoku.

Rusija je takođe jedan od najvećih svetskih dobavljača veštačkog đubriva - čije su cene već porasle prošle godine, što je doprinelo povećanju svetskih cena hrane od 30 odsto i gladi.

Da bi pomogao u ublažavanju krize sa kojom se suočavaju siromašno ruralno stanovništvo koje proizvodi oko trećine hrane u svetu, IFAD je saopštio da će se fokusirati na intervencije kao što su gotovinski transferi, povećanje doznaka, osnivanje fondova za štednju i zajmove i pružanje subvencija za poljoprivredna preduzeća.

XS
SM
MD
LG