Dostupni linkovi

BBC obustavlja rad u Rusiji


Britanski BBC je saopštio da privremeno obustavlja rad svih svojih novinara u Rusiji nakon što poslanici Dume odobrili zakon kojim se kriminalizuje izveštavanje o ratu u Ukrajini ako odstupa od vladine linije.

Tim Dejvi (Davie), generalni direktor britanske televizije, rekao je da zakon „kriminalizuje nezavisno novinarstvo“. On je istakao da korporacija zaustavlja rad na prikupljanju vesti od strane svojih novinara i pomoćnog osoblja u Rusiji „dok procenjujemo pune implikacije ovog neželjenog razvoja događaja“.

„Bezbednost našeg osoblja je najvažnija i nismo spremni da ih izložimo riziku krivičnog gonjenja samo zato što rade svoj posao“, rekao je on.

Dejvi je dodao dao "ostajemo predani tome da tačne, nezavisne informacije učinimo dostupnima publici širom sveta, uključujući milione Rusa koji koriste naše usluge. Naši novinari u Ukrajini i širom sveta nastaviće da izveštavaju o invaziji na Ukrajinu".

Dejvi je rekao da će BBC-jev servis na ruskom jeziku nastaviti da radi van Rusije.

Ruski parlament jednoglasno je u petak izglasao nacrt zakona koji kriminalizuje širenje, kako Rusija smatra, „lažnih” izveštaja.

Ruski predsednik Vladimir Putin bi mogao da ga ubrzo potpiše i stupi na snagu već u subotu.

XS
SM
MD
LG