Dostupni linkovi

Aktivisti ispred ruske Ambasade u Beogradu: "Ratu ne, Putin u Hag"


Antiratni protest ispred ruske ambasade u Beogradu, Srbija, 1. mart 2022.
Antiratni protest ispred ruske ambasade u Beogradu, Srbija, 1. mart 2022.

Građani i aktivisti mirovne organizacije "Žene u crnom" održali su 1. marta protest ispred Ambasade Rusije u Beogradu sa porukama da se zaustavi ruska agresija na Ukrajinu i kazne odgovorni.

Na protestu su aktivisti razvili transparente sa porukama "Zaustavite rat u Ukrajini", "Ratu ne, Putin u Hag", "Putine dalje ruke od Ukrajine".

Aktivisti ispred Ambasade Rusije u Beogradu
Aktivisti ispred Ambasade Rusije u Beogradu

Tokom protesta je kod zgrade Ambasade Rusije jedan od građana kratko držao srpsko-rusku zastavu, ali incidenata nije bilo, javila je reporterka Radija Slobodna Evropa (RSE).


"Žene u crnom" su ovaj svoj protest javili putem svog sajta gde u saopštenju stoji da je "rusko priznanje republika Donjeck i Lugansk dovelo do velikih napetosti na evropskom i svetskom nivou, i na kraju eskaliralo u otvorenu i brutalnu rusku invaziju na Ukrajinu, gde najveće žrtve snose civilno stanovništvo, prvenstveno žene i deca".

Podrška Ukrajini iz centra Beograda
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:36 0:00

Kako su u saopštenju naveli, zahtevaju "uvođenje sankcija protiv Ruske Federacije, hitan prestanak svih vojnih operacija i povlačenje okupacionih ruskih trupa sa teritorije nezavisne države Ukrajine".


"Podržavamo mirovne sporazume u cilju okončanja svih vojnih operacija koje vode okončanju stradanja civilnog stanovništva i zahtevamo istragu Međunarodnog krivičnog suda zbog zločina nad civilnim stanovništvom koje su ruske vojne formacije počinile tokom invazije na Ukrajinu", stoji na sajtu "Žena u crnom".

"Izražavamo našu solidarnost sa mirovnim pokretom kako u Ukrajini, tako i u Ruskoj Federaciji", zaključili su.

XS
SM
MD
LG