Dostupni linkovi

Nevladine organizacije pozivaju Srbiju da osudi agresiju na Ukrajinu


Protest protiv ruske invazije Ukrajine, Beograd, Srbija, 24. februar, 2022.

Petnaest nevladinih organizacija okupljenih oko Platforme "Tri slobode" osudile su agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu i pozvale vlasti u Srbiji da se pridruže Evropi.

"Pozivamo institucije Republike Srbije da se pripreme za pružanje pomoći izbeglim licima, a posebno da se pridruže ostalim državama u Evropi u osudi agresije Rusije na Ukrajinu. Ovo je jedan od važnih trenutaka evropske solidarnosti i Srbija, ako želi da bude deo Evropske unije, mora da pokaže da deli njene vrednosti", stoji u saopštenju nevladinog Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Podrška Ukrajini iz centra Beograda
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:36 0:00

Apelovali su na međunarodne aktere i humanitarne organizacije da spreče dalje stradanje civilnog stanovništva i kršenje međunarodnog prava.

"Rusija je angažovanjem svoje vojske u Ukrajini prekršila Minski protokol iz 2014. godine, kojim je uspostavljen prekid vatre u sukobu na istoku Ukrajine. Prekršila je i Povelju Ujedinjenih nacija, Završni akt iz Helsinkija, kao i Budimpeštanski memorandum iz 1994. Tim činom, Ruska Federacija je ugrozila mir i stabilnost kako u Evropi, tako i u čitavom svetu, a posledice će osetiti i građani Srbije", stoji u saopštenju.

Organizacije okupljene oko Platforme Tri slobode izrazile su solidarnost sa građanima Ukrajine i apelovali na rukovodstvo Ruske Federacije da poštuje međunarodno humanitarno pravo, da zaustavi stradanja civila, i da prestane sa pretnjom nuklearnog napada.

"Ovom prilikom apelujemo na obe strane u sukobu da zaštite novinare koji izveštavaju jer istina je, nažalost, prva žrtva svakog rata, a izveštavanje u skladu sa profesionalnim standardima je u ovakvim momentima od krucijalne važnosti za zaštitu ljudskih života", stoji u saopštenju.

Organizacije potpisnice saopštenja su Autonomni ženski centar, A11 Inicijativa za ekonomska i socijalna prava, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Beogradski centar za ljudska prava, Catalyst Balkans, Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), Građanske inicijative, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Inicijativa mladih za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Novi optimizam, Partneri Srbija, Slavko Ćuruvija fondacija, Trag fondacija.

XS
SM
MD
LG