Dostupni linkovi

Bh. parlamentarka upozorila da Rusija ne podržava članstvo BiH u NATO


Bosnia and Herzegovina -- Bosnian politican Dusanka Majkic, in Sarajevo, February 16, 2021.
Bosnia and Herzegovina -- Bosnian politican Dusanka Majkic, in Sarajevo, February 16, 2021.

Dušanka Majkić, delegatkinja u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine (BiH) i članica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), komentirala je u petak, 25. februara na Twitteru situaciju u vezi s ulaskom BiH u NATO, kao i odnos Rusije prema tome.

Majkić je navela da je Moskva u martu 2021. godine najavila da će reagirati ukoliko BiH poduzme korake ka članstvu u NATO-u.

"Nemojte poslije da niste znali", napisala je na Twitteru.

Poruka koju je na Twitteru objavila parlamenarka Dušanka Majkić
Poruka koju je na Twitteru objavila parlamenarka Dušanka Majkić

Poruka Dušanke Majkić dolazi u vrijeme invazije Rusije na Ukrajinu, na dan kada su ukrajinski zvaničnici saopćili da je ruska vojska ušla u Kijev.

Pitanje članstva Ukrajine u NATO savezu mnogi vide kao suštinsko za tenzije i krizu koja je kulminirala invazijom Rusije tokom noći 24. februara.

Ruski predsjednik Vladimir Putin traži da se NATO savez ne širi u Ukrajinu niti bilo koju drugu bivšu sovjetsku republiku izrazivši zabrinutost zbog vojnog i političkog savezništva koje je formirano kao protuteža bivšem SSSR-u.

Putin je nekoliko dana prije invazije priznao samostalnost separatističkih regija Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine i odobrio slanje trupa u tu oblast.

Evropska unija, Sjedinjene Države i Velika Britanija uvode kontinuirano nove sankcije Rusiji koje, pored ostalog, targetiraju finansijski i energetski sektor. EU uvela je već dva paketa sankcija, a najavila je da priprema i treći.

XS
SM
MD
LG