Dostupni linkovi

Rusija ne planira da okupira Ukrajinu, kaže Lavrov


Sergej Lavrov
Sergej Lavrov

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je 25. februara, drugog dana ruske invazije na Ukrajinu, da “niko ne planira da okupira Ukrajinu”.

Kako prenosi Rojters, Lavrov je takođe rekao da će Rusija obezbediti demilitarizaciju Ukrajine, ali ne vidi mogućnost da se sadašnja ukrajinska vlada prizna kao demokratska.

On je rekao i da Kremlj želi da ukrajinski narod bude nezavistan.

Ruski šef diplomatije je poručio da Moskva ne želi da "neonacisti vladaju Ukrajinom"​.

Lavrov je rekao da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski lagao kada je rekao da je spreman da razgovara o neutralnom statusu Ukrajine.

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije je 25. februara objavilo na Tviteru video snimljen tokom sastanka ministra spoljnih poslova Rusije sa predstavnicima otcepljenih republika Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine.

"Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozdravlja ministra spoljnih poslova Luganske Narodne Republike Vladislava Dejnega i prvog zamenika ministra spoljnih poslova Donjecke Narodne Republike Sergeja Presada", piše u tvitu.


Ukrajinski zvaničnici su 25. februara saopštili da je ruska vojska ušla u Kijev, a vojska je pozvala sve građane bez obzira na godine da se priključe odbrani zemlje. Dan ranije ruski predsednik Vladimir Putin je pokrenuo vojnu invaziju na Ukrajinu iz više pravaca.

Putin je nekoliko dana pre invazije priznao samostalnost separatističkih regija Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine i odobrio slanje trupa u tu oblast.

Evropska unija, Sjedinjene Države i Velika Britanija uvode kontinuirano nove sankcije Rusiji koje, pored ostalog, targetiraju finansijski i energetski sektor. EU uvela je već dva paketa sankcija.

XS
SM
MD
LG