Dostupni linkovi

Černobil pod kontrolom Rusije


Vojna vozila u Černobilu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:28 0:00

Vojna vozila u Černobilu

Četiri operativne nuklearne elektrane u Ukrajini rade bezbedno i nije bilo "uništavanja" preostalog otpada i drugih objekata u Černobilu, saopštila je u četvrtak Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), pozivajući se na ukrajinsku nuklearnu agenciju.

Prema informacijama koje je saopštio savetnik ukrajinskog predsednika, ruske snage su u četvrtak zauzele objekte, uključujući neispravnu nuklearnu elektranu u Černobilu, nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu.

U Černobilu se 1986. godine dogodila najgora nuklearna katastrofa u Evropi, a ukrajinsko državno preduzeće "Černobil" upravlja preostalim aktivnostima oko elektrane i skladištenjem nuklearnog otpada.

"Ukrajina je obavestila IAEA da su 'neidentifikovane oružane snage' preuzele kontrolu nad svim objektima Državnog specijalizovanog preduzeća nuklearna elektrana 'Černobil', koja se nalazi u zoni isključenja", navodi se u saopštenju agencije Ujedinjenih nacija.

Dodaje se da na industrijskoj lokaciji nije bilo žrtava, niti razaranja.

IAEA, koja na svojoj stranici navodi da su u Ukrajini operativne četiri nuklearke, ističe da "sa velikom zabrinutošću prati situaciju u Ukrajini i apeluje na maksimalnu uzdržanost kako bi se izbegla bilo kakva akcija koja bi mogla da ugrozi nuklearna postrojenja u zemlji".

Rusija je u ranim jutarnjim časovima 24. februara saopštila da je pokrenula „vojnu operaciju” kako bi izvršila „demilitarizaciju” Ukrajine.

SAD, Evropska unija i zemlje širom sveta osudile su vojnu invaziju Rusije na Ukrajinu, te najavile oštre sankcije Moskvi.

XS
SM
MD
LG