Dostupni linkovi

Turković najavila upit Ambasadi Rusije zbog izjave Lavrova


Bisera Turkovic i Sergej Lavrov na sastanku u Sočiju, Rusija, 21. decembar 2021. godine
Bisera Turkovic i Sergej Lavrov na sastanku u Sočiju, Rusija, 21. decembar 2021. godine

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) najavila je u petak, 18. februara,, da će uputiti službeni upit Ambasadi Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini u vezi sa izjavom ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova o “regrutaciji militanata u BiH za slanje u Donbas (istok Ukrajine)”.

„Ako gospodin Lavrov ima neke informacije o takvim aktivnostima u BiH nadam se da ih je i prije nego ih je javno objavio podijelio sa našim sigurnosnim službama. Zvaničnici bi trebali u javnosti iznositi samo provjerene informacije. Posebno kada govore o drugim državama i posebno kada je u pitanju sigurnost ili stabilnost“, navodi se u objavi na službenoj stranici Bisere Turković na Facebook-u.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je ranije u petak, 18. februara, da se plaćenici sa Zapadnog Balkana regrutuju za vojne sukobe.

“Postoje informacije da se militanti s Kosova, Albanije i Bosne i Hercegovine regrutiraju kako bi Rusiju izbacili iz ravnoteže, što uključuje njihovo slanje u Donbas. Radimo na tome da to potvrdimo upravo sada”, rekao je Lavrov za Russia Today (RT).

Lavrov, međutim, nije naveo više informacija o regrutovanju militanata, kao ni odakle je izvor tih optužbi.

Ruski ministar o tome je govorio komentarišući susret njemačkog kancelara Olafa Scholza i ruskog predsjednika Vladimira Putina u utorak u Moskvi, te o uticaju NATO-a na Balkanu.

Izjava ruskog šefa diplomatije o regrutovanju militanata sa Zapadnog Balkana za slanje u Ukrajinu stiže u vrijeme najvećih tenzija oko mogućeg napada Rusije na Ukrajinu.

Rusija je rasporedila oko 150.000 vojnika blizu ukrajinskih granica, prema američkom predsjedniku Joeu Bidenu, a sada i ukrajinskom ministarstvu odbrane.

To uključuje oko 30.000 vojnika koji učestvuju u vojnim vježbama u Bjelorusiji i opremljeni su svime - od tenkova i artiljerije do zračnih snaga i pomorske podrške.

Američki zvaničnici kažu da Rusija ima mogućnost za invaziju na Ukrajinu "u svakom trenutku".

Rusija poriče da planira napad i optužuje Zapad za histeriju. Takođe kaže da može raspoređivati svoje snage gdje god želi na vlastitoj teritoriji.

Rusija traži garancije da se Ukrajina nikada neće pridružiti NATO savezu, što su zemlje Alijanse odbacile.

XS
SM
MD
LG