Dostupni linkovi

Trudeau se pozvao na zakon o vanrednim situacijama kako bi zaustavio demonstracije


Demonstranti su zatvorili jedan od najprometnijih graničnih prelaze u Britanskoj Kolumbiji, 13. februar.

Kanadski premijer Justin Trudeau poduzeo je do sada nezabilježene korake pozivajući se na Zakon o vanrednim situacijama kako bi suzbio demonstracije vozača kamiona protiv vakcinacije.

On je rekao da će opseg mjera biti “vremenski ograničen” “razuman i proporcionalan.” Vojska neće biti pozvana u pomoć. Bez sudskog naloga, banke će moći zamrznuti lične račune svima koji su povezani sa demonstracijama.

“Ovdje se radi o zaštiti Kanađana, zaštiti radnih mjesta ljudi”, rekao je. Premijer Kanade je također rekao da će policija dobiti “više alata” za zatvaranje ili kažnjavanje demonstranata i zaštitu ključne infrastrukture.

Vanredni potezi kanadskog premijera dolaze u momentu kada demonstracije ulaze u treću sedmicu.

Pokret kamiondžija protiv COVID-19 mjera prerastao je proteklih sedmica u širi protest protiv ograničenja vezanih za COVID-19 i Trudeauove vlade, i izazvao skupove solidarnosti širom zemlje i inostranstva. Kamiondžije drže u blokadi ulice Otave, a učesnici "konvoja slobode" blokirali su nekoliko graničnih prelaza između Sjedinjenih Država i Kanade.

Zakon o vanrednim situacijama 1988 dopušta saveznoj vladi da nadjača pokrajine i odobri posebne privremene mjere kako bi obezbjedili sigurnost tokom nacionalnih vanrednih situacija. Zakon je samo jednom upotrijebljen tokom mira i to 1970. kada ga je iskoristio bivši premijer Pierre Trudeau, otac aktuelnog premijera.

Ranije u ponedjeljak, četiri pokrajinska premijera, u Alberti, Quebecu, Manitobi i Saskatchewanu, izjavila su da se protive planovima za pozivanje na taj zakon, rekavši da je nepotreban.

Kanadski parlament morao bi odobriti korištenje hitnih mjera u roku od sedam dana, a također ih ima ovlasti opozvati.

XS
SM
MD
LG