Dostupni linkovi

Macron sa Putinom dok Zapad poziva državljane da napuste Ukrajinu


Rusija je navela 12. februara da je povukla dio svog diplomatskog osoblja iz ambasade u Kijevu.
Rusija je navela 12. februara da je povukla dio svog diplomatskog osoblja iz ambasade u Kijevu.

Ukrajinska vlada pozvala je građane 12. februara da ostanu smireni i ujedinjeni, rekavši da su oružane snage zemlje spremne da odgovore na svaki napad usred sve veće zabrinutosti da Rusija sprema izvršiti invaziju na svog zapadnog susjeda.

"Sada je ključno ostati smiren i ujedinjen unutar zemlje i izbjegavati radnje koje potkopavaju stabilnost i siju paniku", navodi se u saopštenju ukrajinskog Ministarstva vanjskih poslova.

"Ukrajinske Oružane snage stalno prate razvoj događaja i spremne su da odgovore na svako zadiranje u teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine", dodaje se.

Apel je uslijedio nakon što je američki State Department objavio da je naredio osoblju američke ambasade da napusti Ukrajinu, objavila je ambasada na Twitteru.

Velika Britanija, Australija i Japan su takođe pozvale svoje građane da odmah napuste Ukrajinu zbog rastuće opasnosti od moguće ofanzive ruskih snaga.

Američke vlasti naložile su povlačenje iz Ukrajine 160 vojnika koji su obučavali tamošnje snage, izjavio je portparol Pentagona John Kirbi i dodao da će ti vojnici biti prebačeni negdje drugdje u Evropi.

Vojnici su dio Nacionalne garde Floride, a odluka je donesena iz predostrožnosti imajući u vidu sigurnost vojnika.

U međuvremenu, Rusija je 12. februara saopštila da je povukla dio diplomatskog osoblja iz Ukrajine.

"U strahu od mogućih provokacija režima u Kijevu ili drugih zemalja, zaista smo odlučili da optimiziramo osoblje u ruskim misijama u Ukrajini", rekla je porparolka Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je ruskom lideru Vladimiru Putinu da iskreni pregovori nisu u skladu sa eskalacijom tenzija oko Ukrajine, saopšteno je iz kancelarije francuskog predsjedika 12. februara.

Nakon boravka francuskog čelnika u Moskvi početkom sedmice, Macron i Putin su razgovarali o načinima za postizanje napretka u provođenju Sporazuma iz Minska, te uslovima za sigurnost i stabilnost u Evropi.

U saopštenju se ističe da je razgovor trajao skoro 90 minuta.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov tokom telefonskog razgovora s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom 12. februara optužio je Washington da vodi "propagandnu kampanju" o mogućoj ruskoj agresiji, navelo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Lavrov je rekao da su Washington i Brisel ignorisali ključne ruske sigurnosne zahtjeve.

Kremlj, koji je negirao da planira invaziju kao što je to uradio 2014. godine kada je zauzeo ukrajinsko poluostrvo Krim, insistirao je u nedavnim pregovorima sa Washingtonom i NATO-om na sveobuhvatnim sigurnosnim garancijama, uključujući i da Ukrajina i druge bivše sovjetske države neće biti primljene u Alijansu. Ukrajina traži članstvo u NATO, ali joj nije ponuđen Akcioni plan za članstvo, koji bi dao mapu puta za pridruživanje.

"I dalje vidimo vrlo zabrinjavajuće znakove ruske eskalacije, uključujući nove snage koje stižu kod ukrajinske granice", rekao je Blinken 12. februara. Izrazio je nadu da će Putin izabrati put diplomatije, te naglasio da će Washington uvesti ekonomske sankcije ako Moskva dopusti invaziju.

"I dalje se nadam da on [Putin] neće izabrati put obnovljene agresije i da će izabrati put diplomatije i dijaloga", rekao je Blinken novinarima. "Ali ako to ne učini, mi smo spremni."

Washington je pojačao svoja upozorenja o ruskoj invaziji, rekavši da bi se ona mogla dogoditi svakog trenutka.

Velika vojna operacija protiv Ukrajine mogla bi početi "svakog dana", čak i prije kraja Zimskih olimpijskih igara, rekao je 11. februara savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Obraćajući se novinarima u Bijeloj kući, Sullivan je kazao da će se, ako se ruski napad na Ukrajinu nastavi, "vjerovatno početi sa zračnim bombardovanjem i raketnim napadima koji bi očigledno mogli ubiti civile".

Sullivan je istakao da bi takav zračni napad otežao napuštanje Ukrajine. Stoga bi svi Amerikanci koji su još u Ukrajini "trebalo da odu što je prije moguće, a u svakom slučaju u narednih 24 do 48 sati", rekao je.

Gomilanje vojske i vojne opreme na granicama Ukrajine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00

Biden je naredio raspoređivanje dodatnih 3.000 američkih vojnika u Poljskoj, državi saveznici NATO-a. U saopštenju Pentagona 11. februara navodi se da bi vojska trebala da bude raspoređena "početkom sljedeće sedmice", čime će se pridružiti oko 1.700 trupa koje su stigle u Poljsku početkom februara.

"Sve u svemu, ovih 5.000 dodatnog osoblja čine vrlo mobilne i fleksibilne snage, sposobne za više misija. Oni su raspoređeni da smire naše NATO saveznike, odvrate svaku potencijalnu agresiju protiv istočnog krila NATO-a, treniraju sa snagama zemlje domaćina i doprinesu širok spektar nepredviđenih situacija", izvijestio je Pentagon.

Rusija poriče da je raspoređivanje više od 100.000 njenih vojnika i vojne opreme na područja blizu ukrajinske granice početak nove invazije na bivšu sovjetsku republiku.

Izvor: Engleski servis Radija Slobodna Evropa, Reuters i AFP
XS
SM
MD
LG