Dostupni linkovi

Biden i Macron razgovaraće u subotu telefonom s Putinom


Američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin stižu na samit SAD i Rusije u Villa La Grange u Ženevi, Švicarska, 16. juna 2021.
Američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin stižu na samit SAD i Rusije u Villa La Grange u Ženevi, Švicarska, 16. juna 2021.

Predsjednici Rusije i Sjedinjenih Država Vladimir Putin i Joe Biden razgovaraće telefonom u subotu, javila je novinska agencija RIA kasno u petak, pozivajući se na portparola Kremlja Dmitrija Peskova, a prenosi Reuters.

Najava razgovora između ruskog i američkog predsjednika uslijedila je nakon što je Washington rekao da je Rusija okupila dovoljno trupa u blizini Ukrajine da pokrene veliku invaziju, koja bi vjerovatno počela zračnim napadom.

Navode da se to može desiti u narednim danima, za vrijeme Zimskih olimpijskih igara u Pekingu koje traju do 20. februara.

Peskov je rekao da su Sjedinjene Države inicirale poziv, prenosi RIA.

Putin će istog dana razgovarati sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom, rekao je Peskov u petak, a prenosi TASS.

Lideri zemalja Evropske unije i NATO saveza razgovarali su telefonom u petak o ukrajinskoj krizi, nakon čega su mnoge od tih država uputile poziv svojim građanima da napuste Ukrajinu.

SAD su navele da bi Amerikanci trebalo da napuste Ukrajinu u roku od 24 do 48 sati, a Britanija pozvala građane da odu "dok još mogu komercijalnim sredstvima".

Tenzije između Rusije i Zapada rastu nakon što je Rusija grupisala oko 100.000 hiljada vojnika u blizini granice sa Ukrajinom i poslala oko 30.000 vojnika u Bjelorusiju gdje održava vojne vježbe s ovom zemljom.

NATO i saveznici pojačavaju svoje snage u istočnoj Evropi zbog straha od ruske invazije, što Moskva odbacuje. Rusija navodi da želi da Zapad zadrži Ukrajinu i druge bivše sovjetske zemlje van NATO-a, što je zahtjev koji su SAD i Velika Britanija odbile.

Izvori: Reuters, TASS, Ria
XS
SM
MD
LG