Dostupni linkovi

Država New York ukida nošenje maske u većini zatvorenih prostora


Ljudi s maskama poziraju za fotografiju na Grand Central terminalu tokom pandemije korona virusa (COVID-19), u četvrti Manhattan u New Yorku, New York, SAD, 9. februar 2022.

Američka država New York, središte pandemije korna virusa u 2020. godini, odlučila je ukinuti obvezu nošenja maske za lice u zatvorenom prostoru dok je u Sjedinjenim Državama broj novozaraženih u slobodnom padu.

Mjera proglašena u srijedu (9. februara) dolazi pošto su druge savezne države koje vode demokrate donijele ove sedmice sličnu mjeru, dok većina republikanskih nije nikad ni uvela takvu obavezu.

Od četvrtka ova četvrta savezna država s najvećim brojem stanovnika - oko 20 miliona, od kojih gotovo 9 živi u megapolisu New Yorku - neće više zahtijevati nošenje maske u zatvorenom prostoru, u trgovinama, restoranima, dvoranama za priredbe, firmama.

Objavila je to u srijedu novinarima demokratska guvernerka te države Kathy Hochul.

'Preti značajno produženje pandemije'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:25 0:00

Ipak ova obaveza ostaje u školskim ustanovama, domovima za penzionere, socijalnim ustanovama i u zatvorima, a svaka općina - pa tako i njujorška - i svaka trgovina odlučiće o tome hoće li zaposleni i klijenti nositi masku, dodala je Hochul.

Tako će u poznatim koncertnim dvoranama na Broadwayu, u srcu Manhattana.

"I dalje će biti obavezno nošenje maske i vakcinisanje u svim pozorištima do 30. aprila", rekla je za AFP Charlotte St. Martin, predsjednica Broadway Leaguea.

Maska je do daljnjeg obavezna i u javnom prevozu - vozu, podzemnoj željeznici, autobusu, aerodromu, jer podliježu saveznim zakonima.

XS
SM
MD
LG