Dostupni linkovi

Studentkinje ponovo na univerzitetima u Afganistanu


Učenice srednje škole u provinciji Herat, avgust, 2020.
Učenice srednje škole u provinciji Herat, avgust, 2020.

U Afganistanu je 2. februara ponovo otvoreno nekoliko javnih univerziteta, prvi put od kada su talibani preuzeli vlast, studentkinje mogu da prisustvuje nastavi, ali ne istovremeo kada i muškarci, navele su talibanske vlasti.

Studentkinje i studenti mogli da krenu na nastavu na javnim univerzitetima u najmanje tri provincije Lagman, Nagarhar i Helmand.

Talibanska administracija nije zvanično najavila svoj plan za studentkinje, ali zvaničnici u obrazovanju su agenciji Reuters rekli da je ženama dozvoljeno da prisustvuju časovima ako su fizički odvojene od muškaraca.

Od septembra prošle godine je bilo dozvoljeno samo privatnim univerzitetima da se ponovo otvore i za žene i za muškarce, koji su odvojeno pohađali nastavu. Prije nego što su talibani preuzeli vlast u avgustu prošle godine žene i muškarci studirali su zajedno.

"Ovo je srećan trenutak, da se ponovo ide na časove, ali se i dalje plašimo da bi talibani mogli da ih zaustave", rekla je studentkinja političkih nauka na univerzitetu Nangarhar, u Džalalabadu.

U Mehtarlamu ispred kampusa univeziteta Lahman vrlo malo studentkinja je viđeno jutros.

"Svi mogu da dođu, od 8.00 do 12.00 časovi su rezervisani za žene, a od 13.00 do 16.00 će biti nastava za muškarce", rekao je zaposleni na univerzitetu.

Misija Ujedinjenih nacija (UN) u Afganistanu ocijenila je da je ponovno otvaranje univerziteta vrlo važno za zemlju.

Do ponovno otvaranje javnih univerziteta došlo je nakon razgovora krajem januara između talibana i zapadnih diplomata u Norveškoj, prvoj evropskoj zemlji koja je primila talibane, od kada su preuzeli valsti.

Zapadne zemlje uslovljavaju deblokiranje više milijardi dolara međunarodne pomoći poštovanjen ljudskih prava.

Talibanske vlasti u zemlji navode da su se modernizovale u odnosu na njihovu prethodnu vladavinu (1996-2001.) kada su uveliko narušavale ljudska prava. Tada je ženama bilo zabranjeno da se obrazuju.

Talibani u Afganistanu traže nošenje burke, žene veća prava
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

Izvor: AFP, Reuters

XS
SM
MD
LG