Dostupni linkovi

Premijer Crne Gore: Manjinska vlada je prevara


Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić se oštro suprotstavio najavi formiranja manjinske Vlade i nazvao taj projekat prevarom. Manjinsku Vladu je predložio potpredsjednik Krivokapićeve Vlade i lider Građanskog pokreta Ura Dritan Abazović.

Premijer Krivokapić je ocijenio da bi takvu Vladu morali da podrže "korumpirani političari prethodne vlasti iz Demokratske partije socijalista" koja je sada u opoziciji.

„Postoje samo dva rješenja za izlaz iz turbulente situacije. Jedan je unapređenje postojeće Vlade. A najpošteniji način su vanredni parlamentarne izbori koji bi se održali u maju zajedno sa lokalnim“, rekao je Krivokapić na vanrednoj konferenciji za novinare povodom najave Abazovića o formiranju nove, manjinske Vlade i izglasavanju nepovjerenja postojećoj.

Abazović je 17. januara saopštio predlog za izlazak iz političke krize, koji podrazumijeva buduću manjinsku Vladu od dijela stranaka sadašnje vlasti i opozicije, ali ne i predstavnike vladajućeg Demokratskog fronta (DF) i opozicione Demokratske partije socijalista (DPS).

Istovremeno, Abazović je rekao da od Demokratskog fronta i Demokratske partije socijalista ipak očekuje podršku u parlamentu za tu ideju.

Kriza vlasti posledica je nedostatka podrške u parlamentu Vladi Zdravka Krivokapića od strane partija vladajuće većine u Crnoj Gori, koje su je izglasale 4. decembra 2020. što je izazvalo zastoj u evropskim integracijama, izboru pravosudnih organa, usvajanju zakona...

Krivokapićeva Vlada, izgubila je podršku vladajuće većine, u prvom redu prosrpskog DF od polovine prošle godine, između ostalog, zbog usvajanja Rezolucije o Srebrenici u crnogorskoj Skupštini, kao i razrešenjem ministra Vladimira Leposavića zbog negiranja genocida u Srebrenici, čemu se ta partija protivila.

Vlada je izabrana glasovima prosrpskog Demokratskog fronta, Demokrata i Građanskog pokreta Ura kao ekspertska, a u njoj je od političara samo lider Ura Dritan Abazović.

I pored kritika, u decembru 2021. sve partije vladajuće većine, uključujući i DF, su podržale Vladin budžet za ovu godinu.

Premijer Krivokapić je izbjegao odgovor na pitanje da li će pokrenuti proceduru za razrješenje Abazovića sa mjesta potpredsjednika Vlade.

„Vidjećemo, hajde sa sačekamo da se bura koja je krenula malo utiša“, rekao je Krivokapić optužujući Abazovića da predlogom o manjinskoj Vladi opstruira sprovođenje aktuelnih programa Vlade.

„Ovo je najbolja Vlada u istoriji, jer je između ostalog ostvarila najbolji ekonomski rast, brine o građanima, kulturnom blagu, ekologiji, energetici. Podnijeću ostavku kada budem bio neuspješan, a sada je ova Vlada uspješna na osnovu rezultata“, rekao je Krivokapić.

Premijer Krivokapić je saopštio da je razgovarao sa Abazovićem i "poželio mu sreću" u formiranju manjinske Vlade.

Premijer je rekao da ključni ministri u sadašnjoj Vladi neće prihvatiti manjinsku Vladu, kao i da u Skupštini Crne Gore za taj projekat neće glasati svi poslanici na koje je Abazović računao.

Građanski pokret Ura i predsjednik te partije Dritan Abazović su saopštili da traže formiranje manjinske vlade koja će deblokirati integracije u EU, pravosudne institucije, nastaviti borbu protiv kriminala i korupcije, obezbijediti ekonomski oporavak i sprovođenje reformi, omogućiti priliv stranih investicija i sredstava iz EU fondova koja su sada stopirana zbog nestabilne političke situacije.

XS
SM
MD
LG