Dostupni linkovi

U kineskom gradu Tjenđin ponovno testiranje svih 14 miliona stanovnika


Georgia -- Omicron variant
Georgia -- Omicron variant

Vlasti Tjenđina, grada na severu Kine, naredile su u sredu, 12. januara, drugu rundu testiranja na Covid-19 svih 14 miliona stanovnika posle otkrića 97 slučajeva omikron soja pre tri dana.

Stanovnicima je zabranjeno da izlaze dok se ne dobiju rezultati svih testova na nukleinske kiseline, javila je kineska novinska agencija Sinhua.

Do sada je urađeno oko 12 miliona testova, pri čemu je vraćeno 7,8 miliona uzoraka. Infekcije su prvi put prijavljene u subotu u gradu koji je udaljen samo sat vremena od Pekinga - koji će od 4. februara biti domaćin Zimskih olimpijskih igara.

Gradska kancelarija za prevenciju i kontrolu Covida-19 saopštila je da je svi koji su bili pozitivni u početnoj rundi testiranja imaju omikron soj. Kina je do sada prijavuila samo nekoliko slučajeva tog soja korona virusa.

Izvor izbijanja zaraze još nije otkriven i osobe koje eventualno šire omikron soj korona virusa to čine i nesvesno, jer izostaju njegovi simptomi.

Milioni ljudi su pod izolacijom u drugim gradovima u skladu sa striktnom "politikom nultog slučaja" koja je omogućila Kini da u velikoj meri obuzda velike epidemije, uprkos ekonomskim posledicama.

Kina je ukupno prijavila 166 novih slučajeva infekcije kovidom-19 u poslednja 24 sata, od kojih je 33 u Tjenđinu i 118 u provinciji Henan, ali samo osam u gradu Sian, gde su vlasti uvele strogo zaključavanje 23. decembra.

Hong Kong je zatvorio vrtiće i osnovne škole nakon što su otkrivene infekcije među učenicima, zabranio je letove iz Sjedinjenih Država i sedam drugih zemalja i zadržao 2.500 putnika na kruzeru radi testiranja na koronavirus u sredu, dok je grad pokušavao da zaustavi pojavu omikrona.

Poluautonomni kineski grad pooštrio je ograničenja u vezi sa pandemijom poslednjih dana nakon što je otkrio da se varijanta omikrona proširila i na ljude koji dolaze iz inostranstva.


Briga zbog Zimskih olimpijskih igara


Kina je otpustila ili na drugi način kaznila brojne zvaničnike zbog neispunjavanja obaveza u reakciji na pandemiju, uključujući nesprečavanje novih infekcija. Vlasti Anjanga su u sredu navele da su 61 vladino odeljenje i 11 zvaničnika prekršili mere. Kazne su se kretale od usmenih upozorenja do otkaza, navodi se u saopštenju gradske vlade.

Osiguranje da na Olimpijskim igrama nema bilo kakvih epidemija je ključna briga vladajuće Komunističke partije. Sportisti, zvaničnici i novinari rade u mehuru zatvorene petlje kako bi sprečili da dođu u kontakt sa javnošću od trenutka kada stignu u Peking do odlaska. Ako budu potpuno vakcinisani, neće morati da prolaze kroz standardni karantin od 21 dan, prenosi AP.

Pored toga, Međunarodni olimpijski komitet izdao je uputstvo u kojem se učesnicima savetuje da izbegavaju mesta sa gužvom kao što su barovi i restorani i fizički kontakt sa drugima pet dana pre polaska.

Od učesnika se traži da dostave dva negativna PCR testa pre putovanja i biće testirani dva puta dnevno dok su u Kini.

Učesnici ne bi trebalo da „se apsolutno ne opuštaju“ čak ni nakon negativnog testa, naveo je MOK.

Kina je zabranila navijačima izvan zemlje da prisustvuju i čini se da planira da podeli samo mali broj karata pažljivo odabranim gledaocima.

XS
SM
MD
LG