Dostupni linkovi

SAD: Istražiti izvještaje o veličanju ratnih zločinaca 9. januara u RS


Policijske snage Republike Srpske na defileu povodom Dana RS obilježenog u Banjoj Luci 9. januara 2022.
Policijske snage Republike Srpske na defileu povodom Dana RS obilježenog u Banjoj Luci 9. januara 2022.

Sjedinjene Američke Države (SAD) pozvale su u utorak, 11. januara vlasti Bosne i Hercegovine (BiH) da istraže izvještaje prema kojima se na zabranjenim ceremonijama u Republici Srpskoj prošlog vikenda veličalo ratne zločince i ciljalo na povratnike u gradovima iz kojih su protjerani nesrbi, javila je novinska agencija Reuters.

“Pozivamo nadležna tijela da istraže ove incidente bez odgađanja i da pozovu nadležne osobe na odgovornost”, rekao je glasnogovornik State Departmenta u saopćenju, prenio je engleski servis Radija Slobodna Evropa.

“Sjedinjene Države su duboko zabrinute zbog izvještaja o govoru mržnje, veličanju ratnih zločinaca i provokativnim incidentima usmjerenim na povratnike u entitetu Republika Srpska tokom vikenda”, naglasio je glasnogovornik američkog ministarstva vanjskih poslova.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata koji je vladajuća stranka u bh. entitetu Republika Srpska, koji je pojačao secesionističku retoriku, predvodio je 9. januara proslavu dana kada su bosanski Srbi proglasili neovisnost 1992. godine, što je izazvalo rat u kojem je ubijeno 100.000 ljudi, piše Reuters.

Kroz Banja Luku, grad u sjeverozapadnoj Bosni u kojem je smještena većina entitetskih institucija, održan je i marš naoružane policije.

Proslava u Banjaluci uprkos neustavnosti praznika
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

Obilježavanju su prisustvovali kineski i ruski diplomati te dužnosnici iz susjedne Srbije.

“Dok su ruski i kineski predstavnici smatrali prikladnim sudjelovati u destabilizirajućim ceremonijama, Sjedinjene Države su u utorak donirale središnjoj vladi 96.000 doza cjepiva protiv COVID-19”, rekao je glasnogovornik State Departmenta.

U ponedjeljak je Evropska unija saopćila da vodstvo Republike Srpske riskira sankcije i gubitak pomoći ako nastavi poticati tenzije.

Proslavu Dana Republike Srpske 9. januara Ustavni sud BiH je proglasio neustavnim.

Dodik, koji je podstaknuo političke podjele u zemlji uzastopno prijeteći povlačenjem iz institucija na državnoj razini, prošle se sedmice ponovno našao na meti sankcija Washingtona zbog “destabilizirajućih i koruptivnih aktivnosti i pokušaja urušavanja Daytonskog mirovnog sporazuma” iz 1995., kojim je uz posredovanje SAD-a završio rat.

Kako se obilježavao neustavni Dan Republike Srpske kroz godine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00
XS
SM
MD
LG