Dostupni linkovi

SZO: Veliki porast infekcija u svetu, omikron ne klasifikovati kao 'blag'


Iz Svetske zdravstvene organizacije navode da je broj zabeleženih smrtnih slučajeva opao.
Iz Svetske zdravstvene organizacije navode da je broj zabeleženih smrtnih slučajeva opao.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je 6. januara da je tokom prošle sedmice u svetu zabeleženo rekordnih 9,5 miliona zaraženih pošto se širi omikron soj korona virusa.

To je povećanje od 71 odsto u odnosu na prethodni sedmodnevni period.

Međutim, iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO) navode da je broj zabeleženih smrtnih slučajeva opao.

Iako se omikron čini manje ozbiljnim od delta soja korona virusa, posebno među vakcinisanima, generalni direktor SZO Tedros Adhanom Ghebreyesus upozorio je da to ne znači da treba da bude kategorisan kao "blag".

"Baš kao i prethodne varijante, omikron hospitalizuje i ubija ljude. U stvari, cunami slučajeva je toliko ogroman i brz da je preplavio zdravstvene sisteme širom sveta", rekao je Ghebreyesus na redovnom brifingu za novinare.

SZO je saopštila da je porast broja slučajeva u protekloj nedelji varirao, udvostručivši se u regionima Amerike, dok je u Africi bio samo sedam odsto.

Zvaničnici SZO su pozvali države i građane da pojačaju mere protiv pandemije, poput vakcinisanja, provetravanja prostorija, održavanja odgovarajuće distance i nošenja maski.

Ghebreyesus je ponovio poziv za veću ravnopravnost na globalnom nivou u distribuciji i pristupu vakcinama.

On je rekao da, na osnovu trenutne stope vakcinacije, 109 zemalja neće ispuniti cilj SZO da 70 odsto stanovništva bude potpuno vakcinisano do jula.

Omikron puni bolnice brže od očekivanog
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:28 0:00

XS
SM
MD
LG