Dostupni linkovi

Potpredsednica Vlade Srbije ženama: Niste same, zajedno u borbi protiv nasilja


Zorana Mihajlović

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je da država u prethodnom periodu uradila mnogo na polju rodne ravnopravnosti i borbe protiv nasilja nada ženama, ali da mora još da se radi.

Izjava Zorane Mihajlović dolazi u trenutku kada su na društvenoj mreži Tviter na hiljade žena sa prostora bivše Jugoslavije podelile svoje ispovesti o pretrpljenom zlostavljanju od strane muškaraca, koje iz različitih razloga nisu imale snage da prijave. Kampanja se vodi pod heštegom #NisamPrijavila.

Mihajlović je, gostujući na televiziji K1, rekla da s jedne strane postoji zakonodavni okvir, ali da sa druge strane celo društvo mora više da radi na borbi protiv stereotipa i predrasuda.

„Jako je važno, kada govorimo o rodno zasnovanom nasilju, da ne osuđujemo žene i devojke i postavljamo im pitanja zašto niste prijavile do sada, šta ste čekale. Kad god se odluče da prijave, trebalo bi da im svi budemo podrška. S druge strane, ne mogu samo žrtve da prijave nasilnike, jer se boje ili nemaju snage, svako od nas ko zna da postoji nasilje treba da ga prijavi, a ne da nam se dešava da ćemo pre prijaviti ako čujemo glasnu muziku u stanu pored, ali muža koji tuče ženu nećemo“, izjavila Mihajlović.

Prema rečima Zorane Mihajlović, analize pokazuju da svaka treća žena u Srbiji trpi neki vid nasilja, koje nije samo fizičko, još učestalije je psihičko nasilje.

“Moja poruka svim ženama je: niste same. Znam da je proces mukotrpan, ali postoji mnogo mogućnosti da se iz tog pakla izađe“, rekla je Zorana Mihajlović.

Seksualno zlostavljanje jedna je od centralnih tema ove godine u Srbiji, otkako je glumica Milena Radulović u januaru optužila reditelja i profesora glume Miroslava Aleksića za silovanje. Aleksić je godinama vodio dramsku grupu, nekada Radio televizije Beograd, iz koje je izašlo mnogo danas poznatih glumaca.

Nakon Milene Radulović, Aleksića je prijavilo još nekoliko glumica.

On je saslušan pred Višim javnim tužilaštvom u Beogradu, a tužilaštvo ga tereti za osam silovanja i sedam nedozvoljenih polnih radnji. Suđenje bi trebalo da bude nastavljeno početkom februara 2022. godine.

Svedočenje glumice o zlostavljanju glavna tema društvenih mreža
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00
XS
SM
MD
LG