Dostupni linkovi

Vučić: Srbija neće otežavati situaciju u Belorusiji


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u utorak na sastanku sa ambasadorom Belorusije Valerijem Briljovim da Srbija ne želi da otežava situaciju u Belorusiji.

Srbija se delimično usaglasila sa odlukom Evropske unije (EU) o uvođenju novih sankcija protiv Belorusije zbog sistematskog kršenja ljudskih prava u toj zemlji.

Srbija i Belorusija održavaju dobre odnose, pošto zvanični Minsk nije priznao nezavisnost Kosova, koje Srbja smatra svojom teritorijom.

„Poštujemo prijateljski odnos Belorusije i posebno cenimo stav o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije“, rekao je predsednik Srbije u razgovoru sa beloruskim diplomatom.

Na sastanku je rečeno da se očekuje da novi ambasador Srbije uskoro u Minsk otputuje i stupi na dužnost, saopšteno je još iz Predsedništva Srbije 28. decembra.

Srbija, kako se vidi u saopštenju objavljenom na sajtu Saveta EU 6. jula, nije podržala kaznene mere EU od 21. juna protiv 78 beloruskih državljana i sedam entiteta. Mere su uvedene zbog teškog kršenja ljudskih prava i represije nad civilinim društvom, opozicijom i novinarima i zbog prinudnog sletanja putničkog aviona.

Srbija je, ipak, podržala drugu odluku Saveta, takođe od 21. juna, kojom je na listu osoba i entiteta kojima su uvedene sankcije dodato belorusko državno preduzeće za kontrolu aviosaobraćaja.

Beloruske vlasti su 23. maja uz pomoć vojnog aviona, preusmerile putnički avion kompanije Rajaner (Ryanair) ka Minsku, a nakon sletanja policija je uhapsila beloruskog novinara Romana Protaševiča i njegovu suprugu.

Ovaj incident brojne zemlje su nazvale "državnom otmicom".

Iako se delimično pridružila sankcjiama EU, Srbija je ove godine učestvovala na trilateralnoj vežbi “Slovensko bratstvo 2021” sa Rusijom i Belorusijom.

XS
SM
MD
LG