Dostupni linkovi

Advokati u Beogradu obustavljaju rad


Protest advokata u julu 2021. godine u Beogradu
Protest advokata u julu 2021. godine u Beogradu

Članovi Advokatske komore Beograd (AKB) od četvrtka, 23. decembra, obustavljaju rad, najavio je predstavnik Advokatskog protestnog odbora Miroslav Živković.

Dodao je da će obustava rada trajati dok se Nacrt izmena i dopuna Zakona o parničnom postupku u celosti ne povuče iz javne rasprave.

Živković je na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru u sredu, 22. decembra, rekao da će obustava rada advokata iz Beograda trajati do ispunjenja zahteva, među kojima je i zahtev za otklanjanje stava Vrhovnog kasacionog suda kojim je "iz korena promenjen stav koji je nalagao bankama da kao i svi učesnici u platnom prometu moraju da dokažu stvarnost troškova".

Pet stvari koje trebate znati o sporu advokata i banaka u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:47 0:00

Takođe, zahtev AKB je i da se "poreske obaveze, naročito mladih advokata, vrate na nivo iz 2018. godine".

Obustava se odnosi na sve postupke uključujući i tzv. pritvorske predmete, postupke prema maloletnicima i postupke po privremenim merama.

Pridružuju se i komore drugih gradova

Živković je naveo da će sutra biti održana i skupština Advokatske komore Šapca, kojoj pripadaju i advokati iz Loznice i Valjeva, na kojoj se očekuje donošenje odluke o obustavi rada na njihovoj teritoriji.

"Sledeće nedelje je skupština Advokatske komore Zaječara, a zatim očekujemo i skupštine advokatskih komora Niša i Kragujevca koje će nas podržati. Pojedinačno po komorama imaćemo obustavu rada na teritoriji Srbije", rekao je Živković.

On je rekao da će do odluke o obustavi rada advokata na teritoriji cele Srbije doći preko svake komore pojedinačno, zato što takav stav nije usvojen na Advokatskoj komori Srbije.

Prema njegovim rečima, bilo je pritisaka i tokom održavanja Skupštine Advokatske komore Beograda, čiji advokati čine 50 odsto članstva Advokatske komore Srbije, da se odluka o obustavi rada ne izglasa, koji kako navodi nisu uspeli, zato što je tokom glasanja svako pojedinačno morao da se legitimiše.

Radio Slobodna Evropa pokušala je da sazna da li će se i Advokatska komora Srbije zvanično priključiti obustavi rada, ali su nam u telefonskom razgovoru rekli da se zada neće javno oglašavati.

Prema podacima dostupnim na njihovom sajtu, Advokatska komora Srbije se poslednji put obustavi rada advokata pridružila 20. i 21. oktobra 2021. godine.

Za sada se po ovom pitanju nije oglašavalo ni Ministarstvo pravde Srbije.

XS
SM
MD
LG