Dostupni linkovi

Fakultet dramskih umetnosti osudio napade na reditelja Gorana Markovića


Imam svoje delo kao poslednju odbranu": Goran Marković
Imam svoje delo kao poslednju odbranu": Goran Marković

Fakultet dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu osudio je uvrede i napade predstavnika vlasti u Srbiji na profesionalni i umetnički rad filmskog reditelja Gorana Markovića.

Poznati reditelj se suočava sa nizom uvreda, zbog intervjua koji je 16. decembra objavio nedeljnik "Novi magazin", a u kojem je Marković, između ostalog, izneo stav da da se nada da predsednik Srbije Aleksandar Vučić "ima pred očima Čaušeskuov kraj i da će se povući bez krvi".

U saopštenju koje je FDU objavio 20. decembra se navodi da ta akademska ustanova staje u odbranu slobode mišljenja i govora svakog pojedinca, a naročito svojih kolega i članova akademske zajednice.

"Ideološka i politička pozicija njihovih stavova je svakako podložna kritici, ali u skladu sa normama odgovornog dijaloga i argumentovanim jezikom. Svaki zlonameran i ostrašćen napad, a naročito na delo i rad nastavnika, zahteva reagovanje i zaštitu", navodi se u saopštenju FDU.

FDU dodaje da svaka različitost u političkim stavovima Gorana Markovića u odnosu na vlast ne može biti predmet agresivnog i nekorektnog tumačenja, jer tada postaje poziv na linč i ugrožava bezbednost pojedinca.

"Ovakav način komunikacija, bez obzira na to da li dolazi sa zvaničnih kanala ili društvenih mreža, izuzetno je opasan kada iza njega stoje državni zvaničnici", navodi FDU.

Autor jugoslovenskih filmskih klasika kao što su "Specijalno vaspitanje", "Majstori, majstori", "Variola vera" i "Već viđeno" je u intervjuu za "Novi magazin" izjavio da bi samo pad "režima" i potpuno resetovanje celog društva stvorilo bi uslove za normalne, demokratske izbore.

Dodao je da će, ukoliko vlast zavede otvoreni teror, to izazvati samoorganizovanje ljudi i podzemni otpor.

"Ja se ipak nadam da Aleksandar Vučić ima pred očima Čaušeskuov kraj i da će se povući bez krvi", naglasio je on.

Marković je referisao na Nikolaea Čaušeskua, rumunskog predsednika i diktatora koji je svegrnut sa vlasti 1989. godine, nakon čega je streljan.

Na njegovu izjavu reagovala je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Darija Kisić Tepavčević, koja je na društvenim mrežama iznela "anamnezu Markovićeve bolesti".

"Govori da treba streljati predsednika Srbije Aleksandra Vučića! O krvi govori kao o vodi. (…) Dijagnoza: Frustriran i agresivan Umetnički impotentan Bez nacionalnog identiteta", navela je, između ostalog, Kisić Tepavčević, koja je kao lekarka i članica Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv virusa korona.

Njenu izjavu kritikovao je deo javnosti i Markovićevih kolega,a Kisić Tepavčević je 19. decembra na televiziji Pink rekla da je na Markovićevu izjavu reagovala "kao građanin Srbije", navodeći da smatra da nije redu ćutati ukoliko neko stavlja metu na predsednika države u kojoj živite.

Reagujući na izjavu ministarke za rad i članice vladajuće Srpske napredne stranke, Goran Marković je za portal nova.rs rekao da iza njega stoji njegovo delo "kao poslednja odbrana".

XS
SM
MD
LG