Dostupni linkovi

Jermenija i Turska imenuju specijalne izaslanike u pokušaju normalizacije odnosa


Odnosi Jermenije i Turske su zategnuti zbog masovnih popogubljenja iz perioda I svjetskog rata i deportacije Jermena od strane Otomanske imperije. 

Susjedne države Turska i Jermenija su najavile da će imenovati specijalne izaslanike kako bi poboljšale odnose koji su decenijama na niskom nivou.

Jerevan i Ankara nikada nisu uspostavile diplomatske odnose. Turska, ključni regionalni saveznik Azerbejdžana, držala je granicu sa Jermenijom zatvorenu od 1990-ih zbog onoga što se naziva jermenska okupacija Nagorno-Karabaha i okolnih regija.

Tenzije oko Nagorno-Karabaha, etnički većinski jermenske regije koja je međunarodno proznata kao dio Azerbejdžana koja se odcijepila od kontrole Bakua početkom 1990-ih, tinjale su decenijama.

U jesen 2020. Jermenija i Azerbejdžan vodile su šestosedmični rat zbog ove regije u kojem je poginulo više od 6.500 ljudi. Oružani sukobi su okončani uz posredovanje Rusije kada je Jermenija predala Azerbejdžanu zauzete teritorije koje je kontrolisala decenijama.

Usred nastavljenih tenzija na granici između Jermenije i Azerbejdžana sa povremenim borbama, premijer Jermenije Nikola Pašinjana i predsjednik Azerbjedžana Ilham Alijev treba da se sretnu 14. decembra u Briselu kako bi razgovarali u Briselu gdje im je domaćin predsjednik Evropskog savjeta Charles Michel.

Jermenija je spremna za proces normalizacije odnosa sa Turskom "bez preduslova", rekao je 14. decembra portparol ministarstva vanjskih poslova Jermenije Vahan Hunanijan.

Hunanijan je potvrdio da će Jerevan imenovati specijalnog predstavnika kako bi se normalizovali odnosi sa Turskom dan nakon što je slično najavio i turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu.

"Imenovaćemo sa jermenijom specijalnog izaslanika za normalizaciju", rekao je Čavušoglu turskim poslanicima dodajući da će "započeti letove na relaciji Jerevan-Istanbul u narednom periodu".

Većinski jermenska populacija u Nagorno-Karabahu proglasila je nezavisnost od Azerbejdžana tokom rata 1988-1994. u kojem je živote izgubilo po procjenama 30.000 ljudi a raseljene su na stotine hiljada.

Jermenija i Turska su potpisale sporazum o normalizaciji odnosa 2009. što je trebalo da dovede do odvaranja granice dvije države, ali dogovor nikada nije ratifikovan.

Odnosi dvije države takođe su narušeni dešavanjima iz I svjetskog rata i masovnog pogubljenja i deportacije Jermena u Otomanskoj imperiji. Jermenija insistira da su pogubljenja ravna genocidu što Turska snažno odbacuje.

Izvor: Jermenski i Azerbejdžanski servisi RFE/RL

XS
SM
MD
LG