Dostupni linkovi

Srbija otvorila prvi klaster u pregovorima za članstvo sa EU


Premijerka Srbije Ana Brnabić predvodi delageaciju Srbije na Međuvladinoj konferenciji u Briselu.
Premijerka Srbije Ana Brnabić predvodi delageaciju Srbije na Međuvladinoj konferenciji u Briselu.

Na međuvladinoj konferenciji koja je održana u utorak, 14 decembra, Srbija je otvorila klaster broj 4 - Zelena agenda i održivo povezivanje, koji se sastoji od četiri pregovaračka poglavlja (Transportna politika, Energetika, Trans-evropske mreže i Životna sredina i klimatske promene).

Državni sekretar u slovenačkom ministarstvu za spoljne poslove Gasper Dovžan je naglasio da istovremeno otvaranje četiri pregovaračka poglavlja unosi više dinamike u pristupne pregovore.

„Međutim, takođe primećujemo gde su potrebni dodatni napori kao što je nezavisnost pravosuđa, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala kao i domaċi postupci u procesima za ratne zločine”, izjavio je Dovžan.

On je poručio da je ključno za Srbiju da ima konstruktivnu ulogu u dijalogu sa Kosovom, što ċe „određivati tempo pregovora o članstvu”.

Za evropskog komesara za proširenje, Olivera Varheljija (Varhelyi) ovaj sastanak šalje snažan politički signal EU o njenoj posvećenosti ulasku Srbije u EU.

„Pregovori o pristupanju napreduju i EU odgovara na napredak zemlje. Otvaranje pregovora o poglavljima znači da sada mogu početi značajni pregovori o tim oblastima. To znači da naporan rad treba ne samo da se nastavi, već i da se pojača”, poručio je Varhelji.

On je ponovio da ċe dijalog o normalizaciji odnosa sa Kosovom, biti odrednica kako ċe se odvijati pregovarački proces između Beograda i Brisela.

Premijerka Srbije, Ana Brnabiċ je navela da je otvaranje klastera „ogromna motivacija”.

„Nova metodologija je političko upravljanje procesom integracija. U ovom mandatu vlade mi upravljamo ovim procesom i svim reformama – pre svega reformama u oblasti vladavine prava i to je očigledno dalo rezultat”, izjavila je šefica srpske vlade.

Ona je izrazila nadu da ċe Srbija ubrzo otvoriti još jedan klaster.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj naveo je na Tviteru povodom otvaranja Klastera četiri da je važno da Beograd nastavi da radi na vladavini prava, usklađivanju sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU i dijalogu sa Prištinom.

Otvaranjem ovog klastera, Srbija je otvorila svega 22 poglavlja u pristupnim pregovorima.

Pregovarački proces se odvija u okviru nove metodologije koju je Evropska komisija usvojila početkom 2020 godine.

Srbija i Crna Gora koje su ranije otpočele proces pregovaranja o članstvu prihvatile su novu metodologiju.

Šta nova metodologija proširenja EU znači za Srbiju i Crnu Goru?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

U okviru nove metodologije otvaraju se tematski klasteri koji obuhvataju više poglavlja. Nova metodologija ima 6 tematskih klastera.

Ovo je prvi put da Srbija zvanično otvara jedan klaster.

XS
SM
MD
LG