Dostupni linkovi

Dijana Hrkalović puštena iz pritvora


Dijana Hrkalović
Dijana Hrkalović

Nekadašnja državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Dijana Hrkalović puštena je danas da se brani sa slobode, potvrdio je u petak veče njen adokat Ahmed Delimeđac za portal Nova.rs.

Dijana Hrkalović je u pritvoru bila od 15. oktobra ove godine.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podnelo je ranije u petak produži pritvor zbog, kako je navelo, postojanja opasnosti od bekstva i uticaja na saučesnike.

Ona se tereti za trgovinu uticajem u slučaju za ubistvo karatiste Vlastimira Miloševića, ali i nezakonito prisluškivanje Darka Eleza.

Optužnicom koju je danas Tužilaštvo za organizovani kriminal podnelo, obuhvaćeni su i njeni bivši saradnici - bivši načelnik Službe za specijalne istražne metode Dejan Milenković, kao i bivši načelnik novosadske poilicije Milorad Šušnjić.

Milenkoviću i Šušnjiću na teret se stavlja zloupotreba službenog položaja.

Dijana Hrkalović, navodi TOK, tereti se da je izvršila dva krivična dela trgovina uticajem za koje je zaprećena kazna zatvora između jedne i osam godina.

Po optužnom predlogu Tužilaštva Srbije za organizovani kriminal, bivša državna sekretarka MUP-a Srbije, koja je uhapšena 15. oktobra, tereti se za krivično delo trgovine uticajem u slučaju ubistva V. M. u Beogradu, odnosno da je uticala na Milenkovića da ne dostavi blagovremeno pojedine izveštaje nadležnom tužilaštvu u vezi sa tim teškim krivičnim delom.

Hrkalovićeva je negirala krivicu.

Za ubistvo V. M. koje se dogodilo početkom 2017. bili su optuženi Veljko Belivuk i Marko Miljković ali su kasnije pravosnažno oslobođeni.

Belivuk i Miljković, uhapšeni februara ove godine, u optužnici koje je 15. oktobra potvrdilo Posebno odeljenje za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu zajedno sa još 30 osoba terete se za najteža krivična dela, ubistva, otmicu, prodaju droge i nedozvoljeno nošenje i promet oružja.

Kako je prethodno saopšteno iz tužilaštva, pre tri nedelje protiv Hrkalović je proširena istraga zbog sumnje da je zajedno sa Šušnjićem svojevremeno neovlašćeno prisluškivala D. E, koji je nedavno iz Sbije izručen Bosni i Hercegovini zbog niza teških krivičnih dela izvršenih u toj državi.

Sve navode krivičnih prijava protiv nje Dijana Hrkalović negirala je na saslušanjima u Tužilaštvu Srbije za organizovani kriminal. Njoj je po hapšenju određen pritvor, dok se Šušnjić i Milenković brane sa slobode.

Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je da je sudu podnelo optužni predlog i protiv Božidara Stolića, bivšeg inspektora Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) MUP-a Srbije, zbog sumnje da je od januara 2020. do 10. juna ove godine obaveštavao organizovanu kriminalnu grupu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića o merama i radnjama koje policija preduzima u cilju rasvetljavanja njihovih krivičnih dela.

Kako se navodi iz tužilaštva, optužnim predlogom obuhvaćen je i Filip Golubović, pripadnik organizovane kriminalne grupe Belivuka i Miljkovića.

Tužilaštvo je saopštilo da postoji opravdana sumnja da je Stolić informacije dostavljao Goluboviću, a on ih dalje prenosio pripadnicima te grupe. Oni se terete se za krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela, a Stolić i za zloupotrebu službenog položaja.

Pet stvari koje treba znati o 'slučaju Belivuk' u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:57 0:00

XS
SM
MD
LG